Go Back
+ servings
Shakshuka

Shaksuka: tojás fűszeres paradicsomszószban - egy kicsit másképp

Az egész Közel-Keleten és Észak-Afrikában is igen nagy népszerűségnek örvend a Shakshuka, ami egy egészséges serpenyős recept. Nekünk az egyik kedvencünk! Fűszeres paradicsomszószban sütött tojás. Ki kell próbálnod a közel-kelet lecsójának ezt a változatát is!
Még nincs értékelés
Előkészítés 30 minutes
Főzési idő 1 hour
Teljes Idő 1 hour 30 minutes
Fogás Ebéd, Vacsora
Étrend Diétás receptek
Adag 4
Energia 330 kcal

Hozzávalók
  

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kg érett szilvaparadicsom, félbe vágva
  • 1 db vöröshagyma, apróra vágva
  • 4 ek extra szűz olívaolaj
  • 2 ek friss petrezselyem apróra vágva, plusz egy kevés a díszítéshez
  • só, bors ízlés szerint
  • 1-2 db zöldcsilipaprika (ízlés szerint)
  • 2 tk őrölt kömény
  • apróra vágott friss bazsalikom (ízlés szerint)
  • 4 db nagyobb tojás
  • 150 g morzsolt feta sajt

Elkészítés
 

  • Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra.
  • Vágjunk fel 2 gerezd fokhagymát. Keverjük össze a felkarikázott paradicsommal, a kockára vágott vöröshagymával, 3 evőkanálnyi olívaolajjal, a petrezselyemmel egy nagy tálban. Sózzuk, borsozzuk. Az egészet fogjuk és egyenletesen terítsük szét egy nagy, peremmel ellátott tepsiben vagy sekély sütőedényben. Addig sütjük, amíg a paradicsom megfonnyad és kicsit megbarnul, kb. 45 percig.
  • Melegítsük fel a maradék 1 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a maradék 2 gerezd apróra szeletelt fokhagymát és az apróra vágott zöld csilit; főzzük kevergetve 2 percig. Adjuk hozzá a köményt, és keverjünk rajta így is egyet.
  • Közben vegyük ki a sütőből a megsült paradicsomos keveréket, és borítsuk bele a serpenyőbe. Sózzuk, borsozzuk és beleszórjuk a bazsalikomot is. Forraljuk fel, és főzzük időnként megkeverve 8 percig, amíg a paradicsomok nagyrészt már szétesnek és "lecsós állagot" kapunk.
  • Ezután egy evőkanálkanál hátuljával készítsünk 4 mély mélyedést a szószban, és óvatosan üssünk mindegyikbe egy tojást. Az egészet fedjük le, és főzzük közepesen lassú tűzön, amíg a tojások megfőnek benne. (kb. 7 perc)
  • Vegyük le a tűzről, morzsoljunk rá feta sajtot, és lefedve hagyjuk még állni 2 percig. (A tojások még egy kicsit tovább főnek, amíg állnak.) Díszítsük petrezselyemmel.

Megjegyzés

Kiadós és eszméletlenül finom étel. Ráadásul turbózhatjuk még piros kaliforniai paprikával, cukkinivel, vagy padlizsánnal is. A fetát viszont nem érdemes lespórolni róla! Ha éppen nem diétázunk, vagy "csaló-napot" tartunk, akkor jöhet hozzá egy sült, forrón gőzölgő teljes kiörlésű pita is, de ez így már tényleg a TOP!

Tápanyagok

Energia: 330kcal
Kulcsszó lecsó, shakshuka, tojás
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!