Go Back
+ servings
Sárgarépa krémleves csészében körülötte zöldségek elrendezve

Krémes sárgarépa leves egy kis csavarral

Ha valamit imádunk ezeken a hideg, bekuckózós estéken, az a krémleves! Ez a leves pedig a legjobb, amit valaha is ettél, erre már szinte garanciát is mernénk vállalni. Simán megállja a helyét ünnepnapokon és hétköznapi vacsoráknál is. Ultra krémes, könnyű és egészséges fogás, nem beszélve arról, hogy még pénztárcabarát is!
Még nincs értékelés
Előkészítés 15 minutes
Főzési idő 50 minutes
Teljes Idő 1 hour 5 minutes
Fogás Ebéd, Vacsora
Étrend Diétás receptek
Adag 4
Energia 235 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 kg sárgarépa
  • 3 ek extra szűz olívaolaj, elosztva
  • 1 db közepes vöröshagyma felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma aprítva
  • 1/2 tk őrölt koriander
  • csipetnyi őrölt kömény
  • só, bors ízlés szeritn
  • 1,5 l zöldségleves alaplé vízzel helyettesíthető
  • 1-2 ek vaj, ízlés szerint

Elkészítés
 

  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy nagy, peremmel ellátott sütőlapot béleljünk ki sütőpapírral.
  • A sárgarépát hámozzuk meg, majd vágjuk fel kis (kb. 2 cm-es) darabokra.
  • Helyezzük a sárgarépát a tepsibe. Adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat és ½ teáskanál sót. Forgassuk össze, amíg a sárgarépát enyhén bevonja az olaj és a fűszerek.
  • Süssük a sárgarépát, amíg a széle karamellizálódik, megpuhul és villával már könnyen átszúrhatóvá válik, azaz kb. 25-40 percig. Félúton kicsit forgassuk át a répadarabokat.
  • Ha a sárgarépa már majdnem kész, egy leveses fazékban közepes lángon melegítsük fel a maradék 1 evőkanál olívaolajat. Adjuk hozzá a hagymát, és pároljuk, amíg megpuhul és áttetszővé válik. Sózzuk.
  • Adjuk hozzá a fokhagymát, a koriandert és a köményt. Folyamatos keverés mellett főzzük, amíg illatozni nem kezd, kb. 1 percig. Öntsük hozzá a zöldséglevest.
  • Ezután vegyük ki a sütőből a sült sárgarépát, és tegyük a lábasba a zöldség alapléhez. Forraljuk fel a keveréket nagy lángon, majd csökkentsük vissza a hőfokot. Főzzük lassú tűzön további 15 percig, hogy az ízeknek legyen idejük összeérni.
  • Ha a leves megfőtt, vegyük le a lábast a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ezután a levest óvatosan áttesszük egy turmixgépbe.
  • Adjuk hozzá a vajat, és egy csipet őrölt fekete borsot. Turmixoljuk teljesen simára. Ha szükséges még sózzuk, és már tálalhatjuk is.
  • Ez a leves a hűtőszekrényben, lefedve körülbelül négy napig, fagyasztóban pedig több hónapig is eltartható.

Megjegyzés

A krémleveseknek nem igazán lehet ellenállni a hűvösebb napokon.  A trükk benne, hogy előtte meg kell sütni a répákat, de a megkaramellizálódott répák cserépe olyan illatot és ízvilágot adnak neki, amit máshogyan nem lehet elérni. Az alap recept nem tartalmaz semmi extra feltétet, de mi szárazon pirított tökmaggal és friss petrezselyemzölddel szeretjük igazán.

Tápanyagok

Energia: 235kcal
Kulcsszó krémleves, sárgarépakrémleves, sárgarépaleves
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!