Go Back
+ servings
Cukkini muffinok tányéron

Pihe-puha cukkini muffin

Ezek a muffinok tökéletesek bármely reggelre. Egyáltalán nem szárazak, ahogy az "egészséges" sütiktől megszoktuk. Ezek a muffinok valóban pihe-puhák, omlósan lágyak és ízletesek.
Még nincs értékelés
Előkészítés 20 minutes
Főzési idő 16 minutes
Teljes Idő 36 minutes
Fogás Dessert, Ebéd
Étrend Diétás receptek
Adag 12
Energia 225 kcal

Hozzávalók
  

  • 85 g durvára vágott dió vagy pekándió opcionális
  • 80 ml olívaolaj
  • 150 g méz cserélhető: juharszirupra
  • 2 db tojás
  • 160 g kefir (vagy író)
  • 2 tk vanilia aroma
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 tk
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • csipetnyi reszelt szerecsendió
  • 210 g teljes kiörlésű liszt
  • 30 g reszelt cukkini (kb. egy kisebb-közepes méretű)

Elkészítés
 

  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Ha szükséges, kenjük ki a muffinformákat vajjal vagy olajspray-vel fújjuk át őket. (12 darabos muffinformát használunk a recepthez.)
  • Pirítsuk meg a diót (ha használunk): A sütő előmelegítése után az apróra vágott diót egy kisebb sütőlapra öntjük. Süssük, amíg a dió illatos és pirított lesz, kb. 4-5 percig, félúton átkeverve.
  • Egy közepes méretű keverőtálban keverjük össze az olajat és a mézet. Habverővel addig verjük, amíg össze nem keverednek. Adjuk hozzá a tojásokat, és jól verjük fel, majd jöhet bele a kefir és a vanília. Keverjük össze, és tegyük félre a tálat.
  • Fogjunk egy másik nagy keverőtálat, és keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a fahéjat, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a szerecsendiót.
  • Majd végül a két tálunkat: a folyékony keverékünket és a száraz hozzávalók keverékét dolgozzuk jól el egymással, amíg össze nem áll (néhány csomó nem baj!). Adjuk hozzá a cukkinit (amiből először is kinyomkodjuk a nedvességet) és a pirított diót, ha használunk. Óvatosan forgassuk össze az egészet.
  • Osszuk el a tésztát egyenletesen a 12 muffinformában. Süssük a muffinokat 16-19 percig, vagy amíg a muffinok teteje aranyszínű nem lesz. Ellenőrizzük fogpiszkálóval, hogy kellően megsültek-e a muffinok.
  • Helyezzük a muffinformát egy hűtőrácsra, hogy kihűljön, és utána rögtön fogyaszthatók. A megmaradt muffinokat lefagyaszthatjuk 3 hónapig.

Megjegyzés

Mitől egészségesek ezek a cukkinis muffinok?
A szokásos cukkinis muffinoktól eltérően, ezek teljes kiőrlésű lisztből készülnek.
A  finomított cukrot juharszirupra vagy a mézre cseréljük.
Összességében kiadós és finom cukkinis muffinokat kapunk, amely bármelyik reggel tápláló reggeliként szolgálnak.

Tápanyagok

Energia: 225kcal
Kulcsszó cukkini, cukkini muffin, cukkini receptek, diétás cukkini receptek
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!