Miután alaposan leöblítettük és lecsöpögtettük a csicseriborsót egy szűrőben, egy tiszta konyharuhára terítjük, és finoman megdörzsöljük, hogy minél jobban megszáradjon. (A ropogósra sült csicseriborsó ellensége a nedvesség. Tehát ahhoz, hogy a csicseriborsó a lehető legroppanósabb legyen, sütés előtt a lehető legtöbb nedvességet el kell távolítanunk.)
Készítsük elő a sütőt és a tepsit. Melegítsük fel a sütőt 180°F-ra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
A csicseriborsót tegyük át egy nagy keverőtálba. Locsoljuk meg az olívaolajjal, majd szórjuk rá a szumákot, a füstölt paprikát, a fokhagymaport, a sót és a borsot, és óvatosan forgassuk össze, amíg a fűszer egyenletesen bevonja a borsószemeket.
A csicseriborsót egyenletes rétegben terítsük szét az előkészített tepsiben. Süssük 45 percig, a 15. és a 30. percnél megrázva a tepsit. (Azt vedd figyelembe, hogy a sütés után, ahogy kihűlnek a szemek, még ropogósabbak lesznek)
Azonnal tálaljuk. Sajnos nem nagyon lehet megőrizni ezt az ellenállhatatlanul ropogós állagot, ha a sütés után hosszú ideig tároljuk.