A serpenyőben sült lazac fokhagymás citromos vajmártással az egyik legfinomabb és legegyszerűbb recept, amit valaha is kipróbáltál! A friss lazacfilét serpenyőben villámgyorsan átsütjük, majd egy egyszerű, de annál finomabb citromos vajmártással öntözzük meg tálalás előtt. A lazacra való citromvajas mártás mindössze 4 alapvető összetevőből áll (fokhagyma, vaj, friss citromlé és csirkehúsleves-alaplé), és ha egyszer kipróbálod, mindenhez ezt akarod majd adni.
Hagyd a lazacot szobahőmérsékleten pihenni 10 percig, hogy egyenletesen süljön majd meg, amikor elkezdjük készíteni az ételt.
Mártás elkészítése
Egy kis serpenyőben, közepes lángon olvasszunk fel 5 dkg vajat. Add hozzá a fokhagymát, és párold 1 percig. Öntsd hozzá a húsleves-alaplét és a citrom kifacsart levét.
Hagyd a mártást besűrűsödni kb. 3 perc forralás alatt. Keverjük bele a mézet, majd tegyük félre a mártást.
Lazac elkészítése
A lazac mindkét oldalát papírtörlővel töröld szárazra, sózd és borsozd
Melegítsen olívaolajat egy nagy, tapadásmentes serpenyőben közepesen magas hőfokon.Tedd bele a lazacot, és süssük ízlés szerint készre.Tálaláskor locsold meg a lazacot bőségesen a citromos-vajas mártással, majd díszítsd petrezselyemmel.
Jó étvágyat!
Megjegyzés
Ha köretet is ennél mellé: adj mellé spárgát parmezánnal, de tálalhatjuk sült zöldségekkel is.
Tippek:
Célszerű a lazacot serpenyőben sütni, mert így tökéletesen ropogósra sül a külseje, miközben a belseje szép és puha marad.
Melegítsd fel kissé serpenyőt és az olajat. Ne tedd hideg serpenyőbe.
A lazacot a serpenyőbe helyezés előtt töröld szárazra.
Ne mozgasd a lazacot, amíg sül. Ez is egyenletesebb színt eredményez.
Ne süssük túl! A lazacnak kissé enyhén rózsaszínűnek kell lennie a közepén.
Tálald mártással. A serpenyőben sült lazac önmagában is nagyszerű, de egy ilyen citromos-vajas mártással igazán fenséges vacsora lesz.