Spenótos-borsós carbonara – nem csak vegetáriánusoknak
Spenót és borsó együtt? A zöldből sohasem elég, különösen ha észben tartjuk, hogy a spenót igen gazdag rostban, A- és K-vitaminban, a borsó pedig olyan szívbarát anyagokat tartalmaz, mint a magnézium és a kálium. Tésztával igazi laktató finomság!
Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát és a zúzott fokhagymát, és pirítsuk össze kevergetve (körülbelül 2 percig). Vigyázzunk, hogy a zsemlemorzsa ne égjen meg.
Tegyük át egy kis tálba a megpirult zsemlemorzsát és keverjünk bele 2 evőkanál parmezánt és petrezselymet.
Egy másik tálban keverjük össze a maradék parmezánt a tojássárgájával és az egy darab egész tojással, sózzuk, borsozzuk.
Forrásban lévő vízbe tegyük bele a tésztát, és egy perc múlva adjuk hozzá a spenótot és a borsót. Az egészet pedig addig főzzük, amíg a tészta meg nem puhul. Ezután a főzővízből kiveszünk kb. fél deciliternyit, amit félreteszünk hűlni, a tésztát pedig leszűrjük és egy nagy tálba tesszük.
Miután a főzővízből kivett adag kissé visszahűlt, lassan, óvatosan adagolva hozzákeverjük a tojásokhoz. Ezután az egész keveréket összeforgatjuk a tésztával, és a pirított zsemlemorzsát rászórva tálaljuk.