Ez a recept egy könnyű, édes-savanyú ízekkel teli vacsorát biztosít, a kínai konyhát idézve. Ha pikánsabb változatot szeretnél, adj a szószhoz szárított chilipelyhet. Mi a narancsos csirkét rizzsel tálalva szeretjük, de karfiolrizzsel is tökéletes fogás vacsorára, ha nem akarunk a kalóriákon aggódni.
800gcsirkecomb filé (vagy csirkemell filé), 2,5 cm-es darabokra vágva
50gkukoricaliszt
50gporcukor
3gerezdfokhagyma, összezúzva
2tkfinomra reszelt narancshéj
180mlfriss narancslé
50mlszójaszósz
1ekrizsborecetalmaecet vagy fehérborecet is jó
Elkészítés
Keverjük össze a lisztet, a tojást és 125 ml vizet egy nagy tálban.
Tegyük a csirkét egy nagy tálba, és szórjuk meg 35 g kukoricaliszttel. Keverjük jól össze, amíg be nem vonja a húst. Adjuk a csirkét a tojásos keverékhez, és forgassuk össze.
Adjunk olajat egy nagy, mély serpenyőbe, és közepesen magas hőfokon hevítsük fel. Süssük a csirkét kb. 5 percig, vagy amíg aranybarna színű lesz. Tegyük át a csirkét egy papírtörlővel bélelt tányérra. Dobjuk ki a serpenyőben maradt olajat.
Egy serpenyőben keverjük össze a cukrot, a fokhagymát, a narancshéjat és narancslevet, a szójaszószt és az ecetet.
Tegyük a maradék kukoricalisztet és 1 evőkanál vizet egy kis tálba, és ezt is keverjük össze.
Közepesen magas hőfokon melegítsük fel a narancsos keveréket. Forraljuk fel, majd keverjük bele a kukoricalisztes keveréket. Főzzük kevergetve 1 percig, vagy amíg a mártás besűrűsödik. Tegyük vissza a csirkét a serpenyőbe. Adjuk hozzá a narancsmártást, és forgassuk meg, amíg bevonja.
Tálaljuk a csirkét rizzsel, és 2 teáskanál pirított szezámmaggal.