Tegyük a reszelt cukkinit egy hálós szűrőbe egy tál fölé. Szórjuk meg sóval, keverjük össze, hogy egyenletesen bevonja. Hagyjuk így állni a cukkinit vagy 20 percig, hogy lecsepegjen belőle a víz. (Így a fánkok ropogósabbak lesznek, és nem pépesek.)
20 perc elteltével nyomjunk ki a cukkiniből annyi folyadékot, amennyit csak tudunk.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Béleljünk ki egy sütőlapot sütőpapírral.
Egy tálban keverjük össze a lecsöpögtetett cukkinit, a fekete borsot, a fokhagymát, az olívaolajat, a sütőport, a kaprot, a tojást, a feta sajtot és a zsemlemorzsát.
Kb. 2 evőkanálnyi adagból formázzunk egy-egy pogácsát, és helyezzük őket sütőpapírral bélel tepsibe, némi helyet hagyva közöttük.
Süssük 180 °C-on 20-30 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A szószt egyszerűen csak készítsük el úgy, hogy az összes hozzávalót összekeverjük egy kis tálban.