Karfiol gnocchi citromos-kapribogyós mártással
Figyelem tészta-rajongók! Ha imádod a gnocchit, akkor ezt az egyszerű házi változatot is ki kell próbálnod! Tökéletes módja a karfiol felhasználásának! Más gnocchi receptekkel ellentétben ezeket a gombócokat most nem kell főznöd. Bedobod a sütőbe, amíg kissé ropogósra és barnára sülnek az aljukon, aztán már tálalhatod is az ízletes mártással.
Hozzávalók
- 0.75 kg burgonya
- 5.5 kg karfiol (rózsáira szedve)
- 2.5 dl víz
- 120 g gluténmentes liszt
- 1 ek olvíaolaj
- 2 ek vaj
- 2 dl húsleves-alaplé
- só, bors ízlés szerint
- 2 ek magozott kapribogyó, lecsepegtetve és durvára vágva
- 1 tk friss citrom kifacsart leve
- 1 csokor petrezselyem felaprítva
- 30 g parmezán sajt lereszelve
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és közben héjában főzzük meg a burgonyákat.
- Arra is ügyelj, hogy amikor elkészül a burgonya, akkor hagyd állni a főzővízben, és figyelj arra, hogy mikor leszűröd, akkor se maradjon főzővíz az edényben.
- Amíg a burgonya hűl, tedd a karfiolt és fél pohár vizet egy nagy, mikrohullámú sütőre alkalmas tálba. Fedjük le, és mikrohullámú sütőben magas fokozaton 8-10 percig főzzük, vagy amíg megpuhul; majd csepegtessük le.
- A karfiolt a maradék fél pohár vízzel együtt tegyük át egy konyhai robotgépbe. Addig dolgozzuk, amíg a keverék durva és sűrű pürét nem képez (kb. 15 másodperc).
- Hámozzuk meg a főtt burgonyát, és krumplinyomóval passzírozzuk át egy nagy tálba. Alaposan dolgozzuk össze a krumplis és a karfiolos masszát. Adagonként addig adagoljuk hozzá a lisztet, amíg a massza szépen lágy tésztává áll össze.
- Ha úgy érzed, hogy az áttört burgonyával összeállított tészta túl nedves és ragacsos lenne, próbáld meg konyharuhában kinyomkodni a maradék nedvességet, mielőtt elkezdenéd a lisztet adagolni hozzá.
- Enyhén lisztezett felületen osszuk fel a tésztát kisebb darabokra, majd csináljunk a tésztából 6-8 hosszú rudat, és végül osszuk a tésztarudakat egy éles késsel egyenlő kis 2-3 cm-es darabokra.
- A gnocchikat tegyük át egy sütőpapírral bélelt sütőlapra. Tetejüket vékonyan, egy ecset segítségével kenjük be olívaolajjal. Süssük előmelegített sütőben, amíg az alja megbarnul és átsül, kb. 10-12 percig (200 fokon). A megsült tésztát osszuk szét tányérokba.
- Amíg a tészta sül, addig egy serpenyőben közepes hőmérsékleten megolvasztjuk a vajat, majd óvatosan hozzáadjuk a húsleves-alaplét, és közepes hőmérsékleten összeforraljuk az egészet.
- Addig főzzük lassú tűzön, amíg a mártás kissé besűrűsödik, ami kb. 5 perc. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a sót, borsot, kapribogyót, citromlevet és petrezselymet. Öntsön kb. 3 evőkanál mártást a tésztára minden tálban, és forgassa össze. Szórjuk meg parmezánnal. Azonnal tálaljuk.
- Tálaláskor öntsünk kb. 3 evőkanál mártást a tányéron lévő tésztára, és forgassuk össze. Szórd meg egy parmezánnal és máris fogyaszthatod az isteni falatokat.
Megjegyzés
Fontos! A karfiolos gnocchit azonnal tálald, ha kiveszed a sütőből, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor túlságosan kiszárad. A fenti vajas citromos mártás jól illik a gnocchihoz, de egy pestos vagy paradicsomos, esetleg egy egyszerű vajas-parmezános mártás is tökéletes választás lenne hozzá.
Ha egy este tésztára vágysz, de nem akarod elrontani a diétát, amit épp tartasz, akkor ezzel az étellel simán át tudod verni az ízlelőbimbóid, mert tisztára olyan, mint az igazi, csak egy egészségesebb köntösben! Kész főnyeremény egy ilyen fogás, nem igaz?
Tápanyagok
Energia: 290kcal
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!