lencseleves recept hús nélkül, zöldségekkel: kalóriában szegény, ízélményben gazdag
Indiában az egyik legfőbb táplálék a lencse, ami tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nemcsak főzeléknek, levesnek is finom. Következzen egy húsmentes, diétás lencseleves recept.
Eszközök
- 1 Botmixer
Hozzávalók
- 85 g szárított vöröslencse(sima lencse is lehet)
- 2 db sárgarépa hosszábannegyedelve majd felkockázva
- 3 db zeller szár felszeletelve
- 2 db kisebb póréhagyma, felszeletelve
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- kakukkfű, só, zöldségleveskocka, ízlés szerint koriander
Elkészítés
ELŐKÉSZÍTÉS
- a lencsét érdemes beáztatni egy éjszakára a főzést megelőzően
ELKÉSZÍTÉS
- A hozzávalókat lábasba tesszük, felöntjük másfél liter forró vízzel majd összekeverjük. Lefedve harminc percig főzzük, amíg minden meg nem puhul
- Ha megfőtt, az egyharmadát botmixerrel pürésítsük, majd öntsük vissza a leveshez, így sűrűbb állagot kapunk.
- Jó étvágyat
Megjegyzés
A lencse nagyon gazdag B1-, B2 és C-vitaminban, emellett káliumot, magnéziumot, foszfort, cinket, vasat, mangánt, szelént és folsavat is tartalmaz. Az élettani hatásai megkérdőjelezhetetlenek, ráadásul kevés kalóriát tartalmaz, így beleillik az egészséges, diétás étrendbe is. Nem csak újévkor és nem csak főzelék formájában érdemes fogyasztani. A zöldséges lencseleves hús nélkül egészséges és finom választás ebédre vagy akár vacsorára is.
Tápanyagok
Energia: 264kcal
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!
Tápanyag tartalom adagonként
Kalóra | 264 Kcal |
Zsír | 3g |
Szénhidrát | 37g |
Cukor | 11g |
Rost | 13g |
Fehérje | 16g |
Só | 0.4g |