Falafel salátával fatálon

Falafel saláta

Talán nincs is laktatóbb de közben vegetáriánus étel mint ez a közel-keleti fogás, a falafel saláta! Remekül variálható, hiszen szinte bármilyen zöldség / saláta mellé kiváló feltét, vagy akár pitába is tehetjük. Szintén végtelen dresszinget, mártogatós szószt választhatunk hozzá.
Még nincs értékelés
Előkészítés 10 minutes
Főzési idő 25 minutes
Teljes Idő 35 minutes
Fogás Ebéd, Vacsora
Étrend Diétás receptek, Vegetáriánus
Adag 4
Energia 290 kcal

Hozzávalók
  

  • 400 g konzerv csicseriborsó
  • 100 g zabpehely
  • 1/4 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál tahini (szezámmagkrém) (boltban kapható, vagy saját magad is készítheted)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál kömény
  • 1 teáskanál koriander
  • 3/4 teáskanál
  • frissen őrölt fekete bors

SALÁTÁHOZ

  • 1/2 db kigyóuborka szeletelve
  • 2 db sárgarépa, felaprítva
  • 2 db retek, szeletelve
  • 300 g paradicsom, szeletelve
  • 1 marék olívabogyó
  • salátalevél, ízlés szerinti mennyiségben

Elkészítés
 

  • Melegítsük elő a sütőt 220 celsius fokra.
  • Csöpögtessük le és öblítsük le a csicseriborsót, esetleg papírtörlővel szabadítsuk meg a felesleges nedvességtől, és tegyük félre.
  • A zabpelyhet konyhai aprítógéppel daráljuk, amíg liszt állagú nem lesz. Öntsük egy külön tálba, és tegyük félre.
  • Vágjuk durvára a lilahagymát, és a megtisztított fokhagymát. Tegyük őket a konyhai aprítógépbe a korianderrel együtt, és pépesítsük le. Adjuk hozzá a csicseriborsót, a tahinit, az olívaolajat, a köményt, a koriandert, a sót és a borsot, és dolgozzuk össze. Ezután adjuk hozzá a zabpelyhet, és pépesítsük tészta állagúra. (Vigyázzunk, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát: azt szeretnénk, ha egyenletes és formázható lenne, egy kis textúrával.)
  • Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A tésztából a kezeddel 12 darab, egyenként kb 1,5 evőkanálnyi golyót formázzunk. Helyezzük a golyókat a tepsire, és kenjük meg a tetejüket olívaolajjal.
  • Süssük a falafeleket 15 percig, amíg aranybarnára sülnek, majd fordítsuk meg őket, és süssük 10 percig, amíg a másik oldaluk is aranybarnára sül. Hagyjuk legalább 5 percig hűlni fogyasztás előtt. A sült falafelek nagyon jól tárolhatók! Hűtőszekrényben legfeljebb 1 hétig, vagy fagyasztva legfeljebb 3 hónapig.
  • Tálaláshoz helyezzük a zöldségket egy tányérra. A tetejére sült falafelt, reszelt sárgarépát, szeletelt uborkát, szeletelt paradicsomot, szeletelt retket és olivabogyót tegyünk. Ízlés szerint bármilyen szószt is tálalhatunk mellé.
  • Jó étvágyat!

Megjegyzés

Állítólag a falafel vezeti a világ legjobb vegán receptjeinek listáját. Ezek a közel-keleti csicseriborsógombócok annyira finomak  és laktatóak, hogy akár naponta meg tudnánk enni őket. Íme egy módja, hogy a mindennapi növényi alapú étkezés részévé tegyük: ez a Falafel saláta!
Tápanyag tartalom adagonként:
  • Összes zsírtartalom: 12.4g
  • Telített zsír: 1.7g
  • összetett szénhidrát: 36.4g
  • Élelmiszerrostok: 10.9g
  • Cukrok: 5g
  • Fehérje: 11.4g
  • A-vitamin: 826,8µg
  • C-vitamin: 32.2mg
  • Kalcium: 153.9mg
  • Vas: 4.4mg
  • Magnézium: 90.5mg
  • Kálium: 878mg
  • B6-vitamin: 0.8mg

Tápanyagok

Energia: 290kcal
Kulcsszó Falafel saláta, falafel saláta recept egyszerűen gyorsan
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!

Ezek is érdekelhetnek: