Falafel saláta
Talán nincs is laktatóbb de közben vegetáriánus étel mint ez a közel-keleti fogás, a falafel saláta! Remekül variálható, hiszen szinte bármilyen zöldség / saláta mellé kiváló feltét, vagy akár pitába is tehetjük. Szintén végtelen dresszinget, mártogatós szószt választhatunk hozzá.
Hozzávalók
- 400 g konzerv csicseriborsó
- 100 g zabpehely
- 1/4 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál tahini (szezámmagkrém) (boltban kapható, vagy saját magad is készítheted)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál kömény
- 1 teáskanál koriander
- 3/4 teáskanál só
- frissen őrölt fekete bors
SALÁTÁHOZ
- 1/2 db kigyóuborka szeletelve
- 2 db sárgarépa, felaprítva
- 2 db retek, szeletelve
- 300 g paradicsom, szeletelve
- 1 marék olívabogyó
- salátalevél, ízlés szerinti mennyiségben
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 220 celsius fokra.
- Csöpögtessük le és öblítsük le a csicseriborsót, esetleg papírtörlővel szabadítsuk meg a felesleges nedvességtől, és tegyük félre.
- A zabpelyhet konyhai aprítógéppel daráljuk, amíg liszt állagú nem lesz. Öntsük egy külön tálba, és tegyük félre.
- Vágjuk durvára a lilahagymát, és a megtisztított fokhagymát. Tegyük őket a konyhai aprítógépbe a korianderrel együtt, és pépesítsük le. Adjuk hozzá a csicseriborsót, a tahinit, az olívaolajat, a köményt, a koriandert, a sót és a borsot, és dolgozzuk össze. Ezután adjuk hozzá a zabpelyhet, és pépesítsük tészta állagúra. (Vigyázzunk, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát: azt szeretnénk, ha egyenletes és formázható lenne, egy kis textúrával.)
- Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A tésztából a kezeddel 12 darab, egyenként kb 1,5 evőkanálnyi golyót formázzunk. Helyezzük a golyókat a tepsire, és kenjük meg a tetejüket olívaolajjal.
- Süssük a falafeleket 15 percig, amíg aranybarnára sülnek, majd fordítsuk meg őket, és süssük 10 percig, amíg a másik oldaluk is aranybarnára sül. Hagyjuk legalább 5 percig hűlni fogyasztás előtt. A sült falafelek nagyon jól tárolhatók! Hűtőszekrényben legfeljebb 1 hétig, vagy fagyasztva legfeljebb 3 hónapig.
- Tálaláshoz helyezzük a zöldségket egy tányérra. A tetejére sült falafelt, reszelt sárgarépát, szeletelt uborkát, szeletelt paradicsomot, szeletelt retket és olivabogyót tegyünk. Ízlés szerint bármilyen szószt is tálalhatunk mellé.
- Jó étvágyat!
Megjegyzés
Állítólag a falafel vezeti a világ legjobb vegán receptjeinek listáját. Ezek a közel-keleti csicseriborsógombócok annyira finomak és laktatóak, hogy akár naponta meg tudnánk enni őket. Íme egy módja, hogy a mindennapi növényi alapú étkezés részévé tegyük: ez a Falafel saláta!
Tápanyag tartalom adagonként:
- Összes zsírtartalom: 12.4g
- Telített zsír: 1.7g
- összetett szénhidrát: 36.4g
- Élelmiszerrostok: 10.9g
- Cukrok: 5g
- Fehérje: 11.4g
- A-vitamin: 826,8µg
- C-vitamin: 32.2mg
- Kalcium: 153.9mg
- Vas: 4.4mg
- Magnézium: 90.5mg
- Kálium: 878mg
- B6-vitamin: 0.8mg
Tápanyagok
Energia: 290kcal
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!