A mediterrán diéta vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, rostokban és már értékes tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott, feldolgozott élelmiszerekben szegény étrenden alapuló diéta.
A mediterrán étrend alapanyagai és alapelvei
- a sok friss zöldség és gyümölcs
- az állati eredetű fehérjék helyett a növényi eredetű proteinek előnyben
- a hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék és olajos magvak fogyasztása
- minimális zsíros, vörös hús fogyasztás
- a rendszeres halfogyasztás (heti 2-3 alkalommal)
- a tejtermék, “olcsó” szénhidrát fogyasztásának csökkentése
- az egészséges zsiradékok, elsősorban az olívaolaj fogyasztása
- a finomított, feldolgozott élelmiszerek és cukros ételek fogyasztásának radikális csökkentése
- a sózás helyett a fűszerek, fűszernövények előnyben részesítése
- rengeteg tiszta víz fogyasztása.