Mediterrán diéta

mediterrán diéta

A mediterrán diéta vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, rostokban és már értékes tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott, feldolgozott élelmiszerekben szegény étrenden alapuló diéta.

A mediterrán étrend alapanyagai és alapelvei

  • a sok friss zöldség és gyümölcs
  • az állati eredetű fehérjék helyett a növényi eredetű proteinek előnyben
  • a hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék és olajos magvak fogyasztása
  • minimális zsíros, vörös hús fogyasztás
  • a rendszeres halfogyasztás (heti 2-3 alkalommal)
  • a tejtermék, “olcsó” szénhidrát fogyasztásának csökkentése
  • az egészséges zsiradékok, elsősorban az olívaolaj fogyasztása
  • a finomított, feldolgozott élelmiszerek és cukros ételek fogyasztásának radikális csökkentése
  • a sózás helyett a fűszerek, fűszernövények előnyben részesítése
  • rengeteg tiszta víz fogyasztása.