Itt a január eleje, azaz berobbant a diétaszezon, és a U.S. News & World Report máris közzétette a 2023-as év legjobb diétáinak rangsorát. 

A táplálkozási szakemberekből, diétás tanácsadókból és orvosokból álló testület megszavazta a legnépszerűbb étkezési trendeket.

És hogy hogyan alakult a rangsor? 

#1 Mediterrán diéta 🏆

Az eredmény nem meglepő, hiszen a mediterrán diéta immáron hatodik éve az első helyen áll a legjobb étrendek között, miközben más népszerű diéták, mint a ketogén diéta és az Atkins a legjobb diéták általános listájának alján, a 20. és a 21. helyen végeztek (24 étrendet rangsoroltak). 

Ráadásul a mediterrán étrend több kategóriában is az első helyen végzett, többek között ez lett a legjobb csont- és ízületi egészséget támogató étrend, a legjobb családbarát étrend, az egészséges táplálkozás legjobb étrendje és a legjobb növényi alapú étrend is. 

Hogy a legjobb étrendek listájának élén ilyen kitartóan a mediterrán étrend áll, ez a szakértők szerint annak tudható be, hogy hosszú távon is jól fenntartható, rugalmas étrend, ami tökéletesen beilleszthető a mai rohanós életvitelünkbe.

Mediterranean diet. Healthy eating concept. Top view
Mediterrán diéta

Azáltal pedig, hogy a gyümölcsökre, zöldségekre és teljes kiőrlésű gabonafélékre összpontosít, (és emellett nem iktat ki egész élelmiszercsoportokat sem az étkezésből), csökkenti számos krónikus betegség, köztük a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is.

Ráadásul ezen előnyeit számos tudományos kutatás támasztja alá, szemben pár utóbbi időben hirtelen felkapott diétával, ahol hiányzik a tudományos megalapozottság. 

A rosszul teljesítő diéták mint pl. a Keto (20. hely az összesített listán) és az Atkins (21. hely az összesített listán) “alulteljesítésének” oka, hogy nehezen fenntarthatóak. Megkövetelik, hogy az emberek elhagyjanak bizonyos élelmiszereket, és gyakran túl sok követendő szabályt állítanak fel.

A nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéták bár rövid ideig gyakran népszerűek, (mert velük az emberek gyorsan elég jelentős eredményeket érhetnek el), de ezek mögött legtöbbször csak a vízvesztés áll, és nem a testösszetétel tényleges változása. Az emberek kezdetben elégedettek lehetnek a gyors fogyásukkal, de sajnos ez nem lehet tartós.

Az általános rangsor egyébként 2022-hez képest nem változott sokat. A három legjobb étrend továbbra is az élmezőnyben maradt:

#2 DASH diéta és flexitáriánus diéta 🥈

a mediterrán diéta mellett második helyen holtversenyben áll a DASH-diéta (amelynek célja a vérnyomás csökkentése), és a flexitáriánus diéta, amely egy módosított növényi alapú étkezési típus.

#3 MIND diéta 🥉

Mögöttük még két étrend szerepel: a MIND diéta (ami tulajdonképpen nem más, mint a DASH és a mediterrán diéta ötvözete) és ezt követi a TLC diéta:

#4 TLC diéta

Ez utóbbi étrend szintén nem csak a súlyvesztésre koncentrál, hanem a rossz koleszterinszint, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának a csökkentésére is. 

Bármelyik étrendet is választod, egy dolog egyértelmű: a növényi alapú étrendre való összpontosítás az egyik legjobb választás az egészséged számára, és a jövőbeli trendek is egyre inkább ez irányba mutatnak.