A növényi alapú táplálkozás egyre népszerűbb a világon, és nem véletlenül. A növényi eredetű alapanyagok gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és tápanyagokban, alacsony a koleszterin és a zsírtartalmuk.

Azonban nem csak az egészségünknek tesznek jót, hanem a környezetünknek is, mivel a növényi alapú táplálkozás többek között kisebb állatállomány eltartásával jár.

A növényi alapú táplálkozás előnyeit már sokan ismerik, de ha még nem tartozol közéjük akkor olvass tovább!

Lássuk az érveket

1. Magas tápanyagtartalmú ételek

A növényi étrend fogyasztásának egyik előnye a tápanyagokkal teli élelmiszerek széles skálája, amelyeket gyakrabban fogsz fogyasztani mint eddig bármikor. Amikor növényi alapú, teljes értékű élelmiszereket építünk be az étrendünkbe, természetes módon növekszik a hasznos és jótékony alapanyagok fogyasztása és visszaszorul a kevésbé jótékony sőt káros ételek (telített zsír, a transzzsír, a nátrium és a hozzáadott cukor) mennyisége és automatikusan csökken az ezek által kiváltott krónikus betegségek kockázata is.

2. Enyhíti a nem megfelelő táplálkozás okozta bűntudatot

Nem titok, hogy ha több növényi alapú ételt fogyasztasz, sokkal több rostot fogyasztasz, ami segíthet az étvágyad kiegyensúlyozásában és az energiaszinted stabilan tartásában egész nap.

A növényi alapú étrendben olyan ételeket fogyasztasz, amelyek segítenek stabilizálni a vércukorszintedet is, ami egyenletes energiát biztosít a nap folyamán.

De ami a legfontosabb, hogy elmarad a “nem megfelelő” táplálkozás okozta bűntudat is.

Éreztél már ilyet te is – igaz?

3. A bélrendszered is meg fogja köszönni (kevesebb székrekedés!)

Az egyik első dolog, amit a növényi étrendben észre fogsz venni, az emésztés és a bélrendszer egészségének javulása. Ez a gasztroenterológusok által kedvelt növényi alapú élelmiszerek változatos tápanyagprofiljának köszönhető.

A főként növényi alapú teljes értékű élelmiszerekre, például gyümölcsökre, zöldségekre, hüvelyesekre, teljes kiőrlésű gabonafélékre, diófélékre és magvakra összpontosító étrend természetesen gazdag oldható és oldhatatlan rostokban, amelyek nagyon jót tesznek az emésztésnek, és a bélrendszer egészségének.

4. Energiaszint növekedés

Lassúnak, fáradtnak érzed magad egy nagy kajálás után? A növényi eredetű ételek segíthetnek az étkezés utáni álmosságot, “kajakómát” távol tartani, és növelik az energiaszintet egész nap.

A többnyire növényi alapú, teljes értékű táplálkozás a szervezetet olyan biológiailag elérhető tápanyagokkal látja el, amelyekre alapvető szüksége van. A szervezeted képes hatékonyan lebontani a teljes értékű élelmiszereket, és hasznosítani azokat. Ha áttérsz a növényi alapú étrendre, az első dolog, ahol különbséget fogsz észrevenni, az az energiaszinted.

5. Közérzet javulás

A növényi alapú táplálkozás idővel mindenképpen javíthatják az általános közérzetedet.

A vérnyomásod, a koleszterinszinted és a vércukorszinted javulni fog. Szinte minden növényi élelmiszer – néhány egyedi kivételtől eltekintve, mint például a kókusz- és pálmaolaj – mentes a telített zsírtól, amely közvetlenül összefügg az emelkedett koleszterinszinttel. Emellett a feldolgozott élelmiszerek és a finomított szénhidrátok növényi alapú teljes értékű élelmiszerekkel és kiváló minőségű állati termékekkel való helyettesítése jelentősen csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is.

6. Jót tesz a bőrödnek

Hallottad már a mondást, hogy “az igazi szépség belülről fakad”?
Tényleg így van. Az olyan teljes értékű növényi élelmiszerek, mint a zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak természetes módon tartalmaznak polifenolokat és antioxidánsokat, amelyek közvetlen hatással vannak a szervezetben és ezáltal a bőrben lévő gyulladások csökkentésére.

7. Immunrendszer erősítő

Az olyan növényi élelmiszerek, mint pl. a paprika és a mandula, gazdagok olyan tápanyagokban, mint a C-vitamin és az E-vitamin, amelyek szerepet játszanak az immunrendszer működésének támogatásában.

Ragaszkodjunk a növényi fehérjékben gazdag, cukorban, sóban és feldolgozott húsokban szegény étrendhez, ami elősegítheti az egészséges sejtek öregedésének késleltetését és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatot.

8. Kisebb ökológiai lábnyom

A növényi alapú étrend bevezetésének egyik legnagyobb előnye a környezetre gyakorolt pozitív hatása. Csökkenti az ökológiai lábnyomunkat. A növényi élelmiszerek minden téren – földhasználat, vízellátás és üvegházhatású gázok kibocsátása – kisebb környezeti hatással bírnak, mint az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása.

9. Költségmegtakarítás

A növényi alapú táplálkozás valóban segíthet némi pénzt megtakarítani: Ha többnyire növényi alapú, teljes értékű alapanyagokat vásárolsz, mint például gabonafélék, hüvelyesek, diófélék és magvak, miközben korlátozod az állati eredetű termékeket és elhagyod a feldolgozott élelmiszereket, akkor valószínűleg hónapról hónapra pénzt takarítasz meg.

Végszó: Fogyás!

A növényi alapú étrendnek tehát számos előnye van, és a legvonzóbbat még nem is említettük: fogyás!
A növényi étrendre való áttérés, az esetek többségében együtt jár automatikus súly vesztéssel is, hiszen az optimálisabb emésztés, a kevesebb zsír és kalória bevitel és a felesleges falási rohamok kimaradása együttesen hosszú távú súlycsökkenést eredményeznek.

Próbáld ki a növényi étrendet, de ne felejts el előtte szakemberrel konzultálni, hogy egyénre szabottan tudj étkezni!