Az időszakos böjt szuper hatékony eszköz lehet a zsírégetésben és a fogyásban, és ugye nagy előnye, hogy könnyen be is lehet illeszteni a mindennapokba, hiszen nem igényel különösebb alapanyagokat, kalóriaszámlálást vagy állandó főzést.

Mégis könnyen mellélőhetünk, ha nem figyelünk pár dologra.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a böjtből, érdemes ezeket szem előtt tartani.

#1.

Készítsd fel a szervezeted, és figyelj a táplálkozás minőségére már mielőtt belevágnál. Néhány héten keresztül szoktasd magad a magasabb és többféle fehérjebevitelre. Különben ha nem jól táplálkozol, akkor a rögzült egészségtelen szokásaid folyamatosan ellensúlyozni fogják a böjt előnyeit.

#2.

Egy másik gyakori, időszakos böjtnél elkövetett hiba az, ha túlzásba esel az étkezéssel.

Sok ember azt hiszi, hogy miután betartotta a böjtölési ablakot, azután bármit megehet. Az étkezési időszakot sem lehet végig enni, ez egy óriási hiba. Így csak koplalás és falás váltakozása lesz az egész folyamat, ami pedig minden, csak nem egészséges a szervezetedre nézve.

Rendben van, igaz, hogy az időszakos böjt egyedülálló abban, hogy nem mondja meg, mit egyél és mit ne, ugyanakkor ez korántsem jelenti azt, hogy az étkezési időszakban annyit ehetsz, amennyi csak beléd fér. Így ugyanis könnyen áteshetsz a ló túloldalára, és a végén még több kalóriát viszel be, mint amennyit a tested a nap során el tud égetni.

#3.

Egészségtelen ételeket fogyasztasz.
Technikailag nincsenek korlátozások arra vonatkozóan, hogy milyen ételeket ehetsz, amikor épp nem a böjt időszakában van, és ebbe az étrendbe kicsit több csalás is belefér, mint a többibe, de itt is fontos a mérték.

Kutatások alapján tudjuk, hogy az élelmiszerek minősége fontos az egészséges bélrendszer biztosítása, a vércukorszint stabilizálása, valamint a táplálkozási gyulladások elkerülése érdekében.

Az egészséges, változatos táplálkozás az általános egészséged szempontjából is fontos, tehát a legkézenfekvőbb megoldás, hogy ugyanúgy figyelsz a tiszta és egészséges táplálkozásra, mint minden egyéb étrend esetében.

Egyrészről nyilvánvalóan fontos, hogy visszaszorítsuk a cukrot, különösen a hozzáadott cukrot, mert a túl sok cukor megzavarhatja az anyagcserét.
Ehelyett inkább arra kell törekedni, hogy minél több rostot és fehérjét vigyünk be a szervezetünkbe, mert ezek segíthetnek a hosszabb ideig tartó telítettség érzésében és az egészséges emésztés támogatásában.

Tulajdonképpen ezek a táplálékok adnak energiát a böjti időszakhoz, ezért a siker elsősorban azon múlik, hogy mit eszünk, amikor éppen nem böjtölünk.

Próbálj meg beiktatni jó minőségű rost- és fehérjeforrásokat, gyümölcsöket, zöldségeket, sovány fehérjéket, például baromfit, halat, dióféléket, magvakat és hüvelyeseket, mint a lencse, a bab és a borsó. Jók a növényi olajok is, például a repce-, olíva- vagy napraforgóolajok. Jöhet a barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér és más teljes kiőrlésű gabonafélék.

#4.

Tévhit, hogy a böjt alatt nem fogyaszthatsz semmit, de tény, hogy a böjt csak akkor hozza meg a várt eredményeket, ha tényleg nem eszünk semmi olyat abban a 16 órában, ami kalóriát tartalmaz, vagy megemeli az inzulinszintünket.

Íme néhány ital, amit kerülni kell az időszakos böjtölés alatt:

 1. Cappuccino, tejeskávé, kávétejszín
  Az olyan összetevők, mint a tej és a cukor, hatással vannak az anyagcserénkre és a vércukorszintünkre, ezért nem alkalmasak a böjt ideje alatt.
 2. Frissen facsart gyümölcslevek
  Legyen szó zöldségléről vagy gyümölcsléről, bizonyos gyümölcslevek magas fruktóztartalmúak, átlagosan 8 -10 gramm szénhidrátot tartalmaznak.
 3. Teák gyümölcsdarabokkal – Ugyanazon ok miatt, mint a fenti témánál is: a gyümölcsökben lévő fruktóz (gyümölcscukor) a ludas.
 4. Energia-/sportitalok és üdítők
  Azt hihetnéd, hogy ezeknek az italoknak a böjt alatti fogyasztása növeli az energiaszintedet, de mivel tele vannak kalóriával és mesterséges édesítőszerekkel, megtörik a böjtöt.
 5. Fehérjepor, és a belőle készített turmixok
  A fehérjepor olyan aminosavakat tartalmaz, amelyek az inzulinszint emelkedését váltják ki, szintén megtörve a böjtöt.
 6. Gumiszerű multivitaminok
  Ezek gyakran tartalmaznak minimális mennyiségű fehérjét, glükózt és esetenként zsírsavakat, amelyek ismét megzavarhatják a böjti időszakot.

Az időszakos böjtölés előnyei messze túlmutatnak a zsírégetésen, és valóban segíthetnek a hosszú, egészséges életben, a betegségek alacsonyabb kockázatában és az általános jól-létben, de csak ha jól csináljuk. Amennyiben betartod a fenti pár alapszabályt, amiről írtunk, akkor elég gyorsan meg fogod tapasztalni az időszakos böjt áldásos hatásait.

Ha most kezdenéd az időszakos böjtöt, íme néhány tipp hozzá:

Ezek is érdekelhetnek: