Az időszakos böjtölés évek óta népszerű trend, és akik próbálták már, esküsznek rá, hogy a fogyástól kezdve az egészség megőrzéséig alapvetően sok mindenre képes. A módszer eredményessége valóban elvitathatatlan.

Számos tanulmány igazolja, hogy az időszakos böjtölés pozitív hatással lehet az anyagcserére, a vérnyomásra és a koleszterinszintre is, és az ezzel járó fogyás – különösen, ha ehhez megfelelő testmozgás is társul – a testtömeggel összefüggő betegségek kialakulásának kockázatát csökkentheti. 

Az időszakos böjtölésnek számos lehetséges módja van, és csak rajtad múlik, hogy melyiket választod. Nyilván az fog hosszú távon működni, amelyiket a legkényelmesebben be tudod illeszteni a mindennapjaidba.

Viszont bármelyik típusú időszakos böjtöt is választod, a kezdés igényel egy kis háttértudást, mielőtt belevetnéd magad. 

Fokozatosan szoktasd hozzá magad 

Kezdheted például 12 órás böjtöléssel és 12 órás étkezési ablakkal, majd átléphetsz a 16:8-as metódusra (ahol 16 órán át böjtölsz és nyolc órás étkezési ablakod van). Ha úgy érzed, már ez is könnyedén tartható számodra, akkor áttérhetsz a rövidebb étkezési szakaszra, vagyis a “hard core” verzióra. Persze minden a Te választásod kérdése.

Reggelizz olyan későn, amilyen későn csak tudsz

Az tűnik a legegyszerűbbnek, ha egy éjszakán át böjtölsz (az alvási időszakot is beleszámítva a böjtbe), majd későbbre tolod a reggeli időpontját. Azaz, ha általában nyolckor szoktál reggelizni, akkor próbáld meg kilencre vagy tízre tolni az első falatokat. Könnyítsd meg a helyzetedet azzal, hogy figyelemelterelő hadműveletbe kezdesz, feladatokat halmozol magad elé, és így nem a reggeli lesz az első gondolatod, amikor felébredsz és kinyitod a szemeid.

Igyál sok vizet

Talán már hallottad, hogy a tested képes összetéveszteni a szomjúságérzetet az éhségérzettel. Ezért is fontos, hogy maradj mindig hidratált. 

Ne hasonlítgasd magad másokhoz

Találd meg a számodra legjobban működő rendszert. Mindenkinek más az anyagcseréje és a céljai. Figyeld a tested jelzéseit, és próbálj ki minél több módszert, hogy lásd Neked melyik működik a legoptimálisabban. Van, aki úgy érte el az utolsó 5 kiló leadását, hogy 12 és 13 óra között hagyta abba a böjtöt, az utolsó étkezését pedig este 6 és 8 óra között fejezte be. Más pedig úgy dobott le az időszakos böjttel 40 kilót, hogy heti két napot böjtölt. Ki kell tapasztalnod, hogy nálad melyik a leginkább működőképes verzió.

Igyál gyömbérteát

A böjti időszakok alatti éhségroham megszűntetésére a módszer követői a gyömbérteát javasolják. A gyömbértea ivása este és reggelente segít a folyamatos nassolási vágyon, és kissé eltelít. A kalóriamentes italok, és a gyógyteák továbbá segíthetnek biztosítani, hogy elegendő elektrolithoz, nátriumhoz és kálium-kloridhoz jusson a szervezeted a böjt alatt is.

Figyelj a pihenés és aktivitás egyensúlyára 

Kerüld a megerőltető tevékenységeket a böjti napokon. A könnyebb testmozgás viszont, mint például a jóga, vagy egy hosszú séta hasznos ilyenkor.

Válassz tápanyagban gazdag ételeket a böjt után 

A rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és egyéb tápanyagokban gazdag ételek fogyasztása segít a vércukorszint stabilan tartásában és a tápanyaghiány megelőzésében. Válassz laktató, rostban és fehérjében gazdag ételeket, amelyek közé tartoznak a nyers zöldségek, a magas víztartalmú gyümölcsök, a hüvelyesek: bab, lencse, vagy fogyassz tojást, húsokat, halat, különböző magvakat.

Ezek is érdekelhetnek: