Édesburgonya, cékla, sárgarépa, zeller – ezekből a zöldségekből mind finom chipsek vásárolhatók, amelyek segítenek megfékezni a hagyományos chipsek utáni sóvárgást. 

A táplálkozási szakértők szerint viszont ezek az “egészséges”-nek gondolt rágcsálnivalónk mégsem olyan egészségesek, mint ahogy azt első ránézésre hinnénk, és ahogy a gyártók szeretnék elhitetni velünk. 

Egy új tanulmány, amelyet Charlotte Sitling-Reed regisztrált táplálkozási szakértő végzett a Wren Kitchens számára, megállapította, hogy a zöldségchips valójában még rosszabb is lehet a számunkra, mint egy hagyományos burgonyachips.

Kiderült ugyanis hogy egy zacskó zöldségchips mindössze kétharmad részben tartalmaz zöldséget, a maradék pedig nagyrészt sóból és olajból áll.

Ez azt eredményezi, hogy az egyes zöldségchips csomagok zsírtartalma jóval magasabb, mint más, egészségtelennek tartott rágcsálnivalóké.

Az adatok szerint például egy 40 grammos csomag zöldségchipsben több zsír lehet, mint ugyanabban az adag hagyományos sós burgonyachipsben, és majdnem kétszer annyi, mint egy csokiszeletben.

Ráadásul azért is veszélyes, mert mivel sokan abban a tévhitben fogyasztják, hogy ez egy egészséges alternatíva a rágcsálnivalóra, így akár kétszeres adagot is megesznek belőle egyszerre.

A chips az chips, és még ha zöldségekkel készül is, valószínűleg túl sok zsírt, telített zsírt, sót és ízfokozót tartalmaz. Ne tévesszen meg a reklám vagy a szép csomagolás! A zöldségchipszek valójában gyakran magasabb telített zsír- és sótartalommal rendelkeznek, mint néhány jól ismert, hagyományos ropogtatnivaló márka.

Ezek is érdekelhetnek: