Ha a mediterrán ételekre gondolsz, az olaszországi pizza és tészta vagy a görögországi bárányborda juthat könnyen az eszedbe, de ezeknek az ételeknek sajnálatos módon nincs köze a “mediterrán” néven hirdetett egészséges étrendhez.  

Az igazi mediterrán étrend a régió hagyományos gyümölcseire, zöldségeire, babra, diófélékre, tenger gyümölcseire, olívaolajra és tejtermékekre épül – esetleg egy-két pohár vörösborral.

Így étkeztek Kréta, Görögország és Dél-Olaszország lakói 1960 körül, amikor a krónikus betegségeik aránya a világon az egyik legalacsonyabb, a várható élettartamuk ezzel szemben a legmagasabb volt, mindannak ellenére, hogy csak korlátozott orvosi ellátással rendelkeztek.

Az igazi mediterrán diéta / étrend többről szól, mint friss, egészséges ételek fogyasztásáról. A napi testmozgás és a közös étkezések létfontosságú elemek.

Ezek együttesen mélyreható hatással lehetnek a hangulatodra és a mentális egészségedre, és segíthetnek abban, hogy valóban örömforrás legyen az egészséges és finom ételek fogyasztása.

A mediterrán étrend egészségügyi előnyei

  • A nagy mennyiségű friss gyümölcsöt és zöldséget, dióféléket, halat és olívaolajat tartalmazó hagyományos mediterrán étrend – fizikai aktivitással párosulva – csökkentheti a súlyos mentális és fizikai egészségügyi problémák kockázatát.
  • A mediterrán étrend korlátozza a finomított lisztből készült kenyerek, a feldolgozott élelmiszerek és a vörös húsok fogyasztását, és tömény italok helyett vörösbor fogyasztására ösztönöz – mindezek a tényezők segíthetnek a szívbetegségek és a stroke megelőzésében.
  • A mediterrán étrenddel bevitt tápanyagok körülbelül 70 százalékkal csökkenthetik az izomgyengeség jeleinek kialakulását.
  • Kutatások szerint a mediterrán étrend jótékony hatással van a koleszterinszintre, a vércukorszintre és az erek általános egészségére, ami viszont csökkentheti az Alzheimer-kór vagy a demencia kockázatát.
  • A mediterrán étrend magas antioxidáns-tartalma megakadályozhatja, hogy a sejtek egy oxidatív stressznek nevezett káros folyamaton menjenek keresztül, ezáltal felére csökkentve a Parkinson-kór kockázatát.
  • A mediterrán étrend rostokban gazdag, amelyek lassan emésztődnek, megakadályozzák a vércukorszint nagymértékű ingadozását, és segíthetnek az egészséges testsúly megtartásában.