Epres sajttorta – Egy alacsony szénhidráttartalmú finomság
Megvan! Ez a keto sajttorta a tetején friss epermártással a legtökéletesebb desszert a borús napokra, amit kerestél! A recept azért nagy kedvencünk, mert hihetetlenül egyszerű összedobni, utána meg már csak nyugiban csücsül és pihen, nincs vele egyéb dolgunk, mint várni. Amikor pedig előkerül a hűtőből igazán habkönnyű és frissítő desszert lesz, ami megkoronázza a vacsit!
Hozzávalók
- 56 g pekándió- (vagy mandula-) darálva
- 2 ek alacsony szénhidráttartalmú cukorpótló
- 2 ek vaj
Sajttorta-töltelék
- 450 g krémsajt
- 100 g alacsony szénhidráttartalmú édesítő pl. eritrit
- 2 db nagyobb tojás (szobahőmérsékletű)
- 75 g tejföl
- 1 tk friss citrom reszelt héja
- 2 tk vanilaaroma
- 1/4 tk folyékony édesítő
Eper szósz
- 145 g friss eper, apróra vágva
- 3 ek víz
- 1/2 ek citromlé
- 1 ek alacsony szénhidráttartalmú édesítő
- 1/4 tk folyékony édesítő – pl. stevia
- 1/2 tk zselatinpor helyettesíthető: ugyanennyi agar-agarral, vagy xantángumival
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra, a rácsot állítsuk középre.
- Olajspray-vel fújjunk be egy 20 cm-es csatos tortaformát, és helyezz egy kör alakú sütőpapírt a forma aljára.
- Daráld le a pekándiót, majd egy közepes tálban jól alaposan keverd össze vele az eritritet és az olvasztott vajat. Tedd át a keveréket az előkészített formába, és az ujjaiddal nyomkodd egyenletes réteggé a tortaforma aljára.
- Ezután tedd a formát a hűtőbe 20 percre.
- Közben a krémsajtot és a por édesítőt gépi habverő alacsony vagy közepes fokozatán keverjük habosra. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a tejfölt, a citromhéjat, a vaníliakivonatot és a steviát. A habverő géppel keverjük az egészet simára.
- Öntsük az előkészített rugós formába, és simítsuk el a tetejét. Süssük 45-50 percig, amíg a sajttorta nagyrészt megdermed, de a közepén még egy kicsit remeg, ha megrázzuk. Kapcsold ki a sütőt, és nyisd ki az ajtót, hagyd a sajttortát 30 percig hűlni.
- Vegyük ki a sütőből, és egy éles késsel szúrjuk be a sajttorta és a forma közé, hogy leváljon az oldaláról.
- Hagyjuk 1 órán át így állni a pulton, majd lazán fedjük le fóliával, és legalább 4 órára vagy akár egy éjszakára tegyük a hűtőbe.
- Másnap elkészítjük rá az eperszószt. Tegyük az apróra vágott bogyós gyümölcsöket, a vizet, a citromlevet és az édesítőszert egy kis lábasba vagy fazékba, és közepes lángon 8-10 percig főzzük. Adjuk hozzá a zselatint, és főzzük addig, amíg besűrűsödik.
- Hűtsük le és tálaljuk a sajttorta szeletekre.
Megjegyzés
Nyugodtan variáld a feltétet bármilyen bogyós gyümölcsökkel, a még tökéletesebb ízvilág érdekében.
Hidd el: ez olyannyira kényeztető finomság, amit kár lenne kihagynod!
Tápanyagok
Energia: 308kcal
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!