Sok dietetikus ajánlja a mediterrán diétát a betegségek megelőzésére és az egészség megőrzésére.

Köszönhető ez annak, hogy főként a friss gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonaféléket helyezi előtérbe, és kevesebb feldolgozott élelmiszert és húst tartalmaz, mint más étrendek. 

Talán az sem véletlen, hogy a U.S. News & World Report által közzétett 2023-as év legjobb diétáinak rangsorában (amit táplálkozási szakemberek és orvosok állítanak össze) immáron 6. éve áll rendíthetetlenül az első helyen több kategóriában is.

Cikkünket erről a témáról itt találod: https://diet.hu/dieta-toplista-2023/

Mi az a mediterrán diéta?

A mediterrán étrend követése lényegében azt jelenti, hogy úgy étkezünk, ahogyan a mediterrán térségben élő emberek hagyományosan étkeztek.

A mediterrán stílusú étkezés a következő élelmiszereket helyezi előtérbe:

  • Gyümölcsök és zöldségek 
  • teljes kiőrlésű gabonafélék
  • hüvelyesek
  • olajos magvak
  • egészséges zsíradékok, mint az olívaolaj és a diófélék
  • mérsékelt mennyiségű tenger gyümölcse
  • halak
  • kevés tejtermék és vörös hús
  • kevesebb só, több fűszer
  • vörösbor mértékkel

Természetesen a mediterrán térségben sem mindenki táplálkozik ugyanúgy, ezért a mediterrán étrendet egyfajta útmutatásként kell használni az egészséges, növényi alapú élelmiszereket előtérbe helyező étrendhez.

Mint ahogy bármely más egészséges táplálkozási minta, így a mediterrán étrend követése során is a legjobb, ha csökkentjük a következő élelmiszerek fogyasztását:

  • finomított gabonafélék, pl. fehér kenyér, péksütemények, fehér tészta 
  • transzzsírok pl. kakaós tejmassza, étbevonó massza, illetve ebből készült termékek, mint a krémmel töltött kekszek, gofri, nápolyi, teasütemény jellegű édességek, linzerek
  • hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek, pl. sütemények, üdítők és cukorkák
  • feldolgozott húsok, mint pl. a párizsi, virsli stb.
  • ultra-feldolgozott élelmiszerek, mint például a gyorséttermi ételek

Íme egy példa egy 7 napos mediterrán diétás étkezési tervre:

1. nap

Reggeli

Zöldség-tojás frittata szeletelt avokádóval, teljes kiőrlésű pirítóssal tálalva

Ebéd

Nagy zöldsaláta sült lazacfilével, lilahagymával, feta sajttal, quinoával és friss paradicsommal

Vacsora

Lencseleves 

Teljes kiőrlésű pita kenyér

2. nap

Reggeli

Görög joghurt dióval, friss bogyós gyümölcsökkel és chia magokkal

Ebéd

Barna rizses rizottó

Vacsora

sült tőkehal fokhagymás sült burgonyával és spárgával

3. nap

Reggeli

Zab friss gyümölccsel, szeletelt mandulával vagy mandulavajjal és egy kis mézzel csepegtetve.

Ebéd

Mediterrán csicseriborsó saláta

Vacsora

Muszaka – rakott padlizsán

4. nap

Reggeli

2 szelet teljes kiőrlésű pirítós tojáskrémmel, salátával és egy paprikával

Ebéd

Nagy adag zöld saláta friss zöldségekkel, lencsével, napraforgómaggal és grillezett garnélarákkal.

Vacsora

zöldségekkel sült csirkecomb

5. nap

Reggeli

Cukkini muffin

Ebéd

Spárga és tonhal saláta

Vacsora

Olasz tészta

6. nap

Reggeli

Fahéjas, almás chia puding

Ebéd

Paradicsomos rakott padlizsán

Vacsora

Quinoa csirketál olajbogyóval és uborkával

7. nap

Reggeli

Egyéjszakás zabkása

Ebéd

Falafel saláta

Vacsora

Balzsamecetes sült csirke és zöldségek

Rágcsálnivalók, köztes étkezések

A mediterrán étrend részeként számos snack lehetőség áll rendelkezésre.

Ha mediterrán étrendet követ, igyekezz olyan rágcsálnivalókat választani, amelyek tápláló összetevőkből készülnek. Íme néhány lehetőség:

  • friss gyümölcs egy marék dióval párosítva
  • cukrozatlan görög joghurt friss gyümölcsökkel és napraforgómaggal
  • humusz és friss zöldségek
  • diófélékből és cukrozatlan aszalt gyümölcsökből álló mix
  • fűszeres sült csicseriborsó
  • túró és bogyós gyümölcsök
  • keményre főtt tojás egy kis sajttal és friss gyümölccsel

Egészségügyi előnyök

A mediterrán étrend nagy figyelmet kap az orvostársadalomtól, mivel számos tanulmány igazolja előnyeit, amelyek a következők:

  • A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése.

Bizonyított, hogy a mediterrán étrend csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A The New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány két mediterrán étrendet hasonlított össze egy másik típusú diétával közel 5 éven keresztül. Megállapítást nyert, hogy a mediterrán diéta a kísérletben résztvevőknél 30 százalékkal csökkentette a szív- és érrendszeri problémák, köztük a stroke, a szívroham és a halálozás kockázatát.

  • Az alvás minőségének javítása

Egy 2018-as tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy a mediterrán étrend hogyan befolyásolja az alvást, és arra jutottak, hogy főként az idősebb felnőtteknél eredményes az alvás minőségének javításában.

  • Fogyás

A mediterrán étrend hasznos lehet azoknak is, akik fogyni próbálnak.

Egy 2020-as tanulmány megállapította, hogy a mediterrán étrendet követő alanyoknál a fogyás fenntartása kétszer sikeresebb volt, mint a kontrollcsoportnál.

Ezek is érdekelhetnek: