tál muszaka asztalon

Egészséges muszaka recept

Az egészségesebb muszaka a klasszikus görög étel egy alacsonyabb kalóriatartalmú változata. Finom, könnyű és egészséges. Ideális, ha épp figyelsz a súlyodra.
Még nincs értékelés
Előkészítés 10 minutes
Főzési idő 40 minutes
Teljes Idő 50 minutes
Fogás Ebéd, Vacsora
Étrend Diétás receptek
Adag 6
Energia 289 kcal

Hozzávalók
  

  • 2 db nagyobb padlizsán 1/2 cm-es darabokra vágva
  • só, bors, őrölt kömény ízlés szerint
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 db hagyma felkockázva
  • 500 g sovány darált marhahús
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 400 g apróra vágott paradicsom
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1/2 tk szárított oregánó
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 2 db tojás
  • 180 ml zsírszegény görög joghurt
  • 100 g reszelt mozzarella sajt

Elkészítés
 

  • Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.
  • Egy nagy tepsit béleljünk ki alufóliával, vagy sütőpapírral és fújjuk be olívaolajos spray-vel. Rendezzük a felszeletelt padlizsánt egy rétegben a tepsire, fújjuk be a sütőspray-vel, sózzuk, és a sütőben süssük 10 percig. Majd fordítsuk meg a felszeletelt padlizsánokat, és süssük további 10 percig.
  • Közben, amíg a padlizsán sül, egy nagy serpenyőben közepes lángon felhevítjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk a felaprított hagymát, és 2 percig pároljuk. Beletesszük a húst, és addig főzzük, amíg a hús megpirul, kb. 8-10 percig, gyakran kevergetve. Adjuk hozzá a fokhagymát is, és főzzük még 1 percig.
  • Keverjük bele a paradicsomot, a paradicsompürét, az oregánót, a fahéjat, a köményt és a fekete borsot. Főzzük időnként megkeverve körülbelül 10 percig, amíg besűrűsödik.
  • Fújjunk be egy tűzálló edényt v. jénait a sütőolaj spray-vel.
  • A sült padlizsánszeletek felét rendezzük el a lábas alján. A húskeveréket terítsük rá a padlizsánszeletekre, és nyomkodjuk le. Ezután fedjük be a húsos keveréket a maradék padlizsánszeletekkel.
  • A tojásokat és a joghurtot enyhén felverjük, és a muszaka tetejére öntjük. Szórjuk rá a sajtot. Süssük a sütőben 15-20 percig, amíg a teteje aranyszínű nem lesz.
  • Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kissé kihűlni és megdermedni a muszakát. Vágjuk 6 adagra és tálaljuk.

Megjegyzés

Ez a recept a hagyományos darált bárányhús helyett sovány darált marhahúst használ, a  padlizsánszeleteket pedig sütőben sütjük, így nem lesz annyira olajos. A sajtmártás elkészítéséhez nem használtunk vajat, hanem görög joghurttal helyettesítjük. Így jóval kalóraszegényebb változatát készíthetjük el az eredeti fogásnak. Az íze pedig ugyanolyan finom és gazdag. Szóval fel a görög ízekre!

Tápanyagok

Energia: 289kcal
Kulcsszó moussaka, padlizsán
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!

Ezek is érdekelhetnek: