“Sehol másutt a természetben nincs annyi értékes tápanyag olyan kis helyen felhalmozva, mint a kakaóbab szemekben!– Alexander von Humboldt

Az már köztudott, hogy a nyers kakaóbabot a természet egyik szuperételeként tartják számon, amely több, mint 300 különböző értékes vegyületet tartalmaz, mindemellett pedig a természet egyik leggazdagabb antioxidáns forrása. 

A nyers kakaóbab rendszeres fogyasztásával vitalizálni tudjuk a szervezetünket, beleértve az agyunkat is!

Sajnos a szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte súlyos problémát jelent. Az agyi funkciók fokozatos, korral járó romlása olykor már fiatal felnőttkorban elkezdődik, a tünetek azonban csak az 50-60-as években jelentkeznek először.

Számos kutatás látott már napvilágot arról, hogy a kognitív hanyatlás, és különösen az Alzheimer-kór, nagyon is életmódbeli betegség, amely pedig ezáltal szorosan összefügghet az étrenddel is. 

Egy nemrégiben született tanulmány ennek kapcsán pedig kimondottan a kakaóbab demencia megelőző, és a csokoládé idegsejteket védő hatásának vizsgálatát tűzte zászlajára.

A kutatócsoport több mint kétszázezer alanyt vont be a kísérletbe. A résztvevők 23 és 98 év közöttiek voltak; átlagos csokoládéfogyasztásuk napi nyolc-tíz gramm volt. A vizsgálatok több hónaptól több évig tartottak, és az eredményeket azokkal hasonlították össze, akik soha vagy csak ritkán fogyasztottak csokoládét.

A vizsgálatok eredményei együttesen mind azt mutatták, hogy azok, akik hetente legalább egyszer csokit ettek sokkal jobban teljesítettek a későbbi kognitív teszteken. A szellemi képességre gyakorolt maximális jótékony hatás egyébként napi 10 gramm csokoládé bevitele esetén jelentkezett.

Egy másik kutatásban olyan 55-74 év közötti résztvevőket vizsgáltak, akik hetente körülbelül 15 gramm csokoládét fogyasztottak 13 évig, és a kutatók azt találták, hogy a csokoládéfogyasztás fordítottan arányos volt a minden okból bekövetkező halálozás kockázatával, és az Alzheimer-kór okozta halálozás kockázata is csökkent ezeknél a résztvevőknél. Sajnos eredményeik viszont nem tették lehetővé a tej- és étcsokoládé megkülönböztetését.

A tanulmányok kitértek arra, hogy csokoládé gazdag antioxidáns polifenolokban. Ezek közül kettő, a katechin és az epicatechin képes átjutni a vér-agy gáton. Az epikatekin értágító hatású, aminek köszönhetően fokozza az agyi véráramlást, az agyterület anyagcseréjét, és így lehet felelős a kognitív funkciókra gyakorolt előnyökért.

Összefoglalva, ezek a vizsgálatok is mind-mind arra engednek következtetni, hogy a kakaóban található molekulák csökkenthetik az agyi funkciók hanyatlását, ha naponta és megfelelő adagban, hosszú éveken át fogyasztjuk ezt a finomságot. (Ám legyen!)

Ezek is érdekelhetnek: