Az egyes rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében elért tudományos előrelépések ellenére a rákos megbetegedések száma sajnos továbbra is növekszik az olyan kockázati tényezőknek való állandó kitettség miatt, mint a dohányzás, a fizikai inaktivitás és a túlzott alkoholfogyasztás. 

A szakemberek számos étrendi (és életmódbeli) változtatásról mégis azt feltételezik, hogy befolyásolhatják a rák kialakulásának kockázatát. 

A rákos megbetegedések előfordulásának csökkentése tehát a saját kezünkben lenne?

Ökológiai vizsgálatok kimutatták, hogy az egy főre jutó magas halfogyasztás összefügg a rák alacsonyabb előfordulási gyakoriságával a lakosság körében. 

Az olajos halak, köztük a kardhal, a makréla, a szardínia, a lazac, hering, tőkehal és a tonhal gazdag omega-3 zsírsavforrások.

Az omega-3 zsírsavaknak a halakon kívül még számos növényi forrása is van, többek között a repceolaj és a margarin, a szójabab, vörösbab, vesebab, a szójaolaj, a lenmag és a lenmagolaj, a dió és a dióolaj, valamint a leveles zöldségek.

Az omega-3 zsírsavakról

Az omega-3 zsírsavakhoz csak az elfogyasztott élelmiszerekből juthatsz hozzá, mivel a szervezeted nem képes saját maga előállítani ezt a fajta zsírt. Ezek a fontos tápanyagok számos testi funkcióban vesznek részt, többek között az immunrendszer erősítésében, a szív egészségének megőrzésében. 

De nem csak itt jelentkezik a jótékony hatásuk!

Az ezzel kapcsolatos tanulmányok arra az eredményre jutottak, hogy a hal és az omega-3 zsírsavak fogyasztása megelőzheti vagy lassíthatja a rák kialakulását azáltal, hogy csökkenti a gyulladást, és lassítja a rákos sejtek növekedését, osztódását.

A hal fogyasztásának mindemellett más előnyei is vannak, többek között az idősebb felnőtteknél a demencia kialakulásának csökkent kockázata, a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke kockázatának csökkenése.

De mennyi halat kellene enni?

A halak és az omega-3 zsírsavak általános egészségügyi előnyei miatt Rákellenes Tanács ajánlása szerint hetente legalább kétszer halat (lehetőleg olajos halat) kellene enni; és omega-3 zsírsavakban gazdag növényi élelmiszereket, olajokat kellene beiktatni az étrendbe.

Hogyan fokozható a hal- és omega-3 zsírsavak bevitele?

Pár gyakorlati tanács:

  • Vacsorára fogyassz grillezett vagy párolt halat zöldségekkel.
  • Használj halat vegyes ételekben, például currykben, pörköltekben, ragukban, tésztákban és levesekben.
  • Készíts halpogácsát halkonzervből, és tálald zöldségekkel.
  • Keverj halkonzervet salátába.
  • Használj a főzéshez repceolajat vagy repcealapú margarint.
  • Válassz szója- és lenmagból készült kenyeret.
  • Adj hozzá egész szójababot vagy tofut pörköltekhez, sültekhez vagy levesekhez.
  • Fogyassz egy kis marék diót rágcsálnivalóként.
  • Házi kenyerek, muffinok és sütemények készítésekor tegyél bele diót.
  • Készítsen zöld frittatát (felhasználva brokkolit, spenótot, zöld leveles zöldségeket)

Ezek is érdekelhetnek: