Új diéta mellett dönteni nagy elhatározás, és nehéz is kiválasztani a megfelelőt, hiszen  manapság csak úgy ömlenek ránk az internetről az újabbnál újabb módszerek. Szinte minden nap egy új módszer születik, amiről aztán jönnek a hírek is: kinek mi vált be, mennyien fogytak le tőle, ki mivel milyen csodát ért el, hány kilótól szabadult meg. 

Ilyenkor már szinte azonnal belevetnénk magunkat bármelyikbe, nem igaz?

Az igazság viszont az, hogy nem létezik egy olyan diéta sem, ami mindenki számára ugyanúgy, ugyanolyan hatékonysággal működne. Gondold át a Te preferenciádat, az életmódodat és tűzd ki a saját célod, azaz azt az álom-súlyt, amit amit el szeretnél érni.

Mielőtt új módszert próbálsz ki, érdemes előbb kicsit végiggondolni az általad eddig kipróbált diétákat is: Mi tetszett vagy nem tetszett bennük? Képes voltál-e követni? Mi vált be, illetve mi nem vált be? Hogyan érezted magad fizikailag és érzelmileg a diéta alatt? Van valamilyen egészségügyi problémád, például cukorbetegség, szívbetegség vagy egyéb allergiád? 

Miután a múltat kielemezted, jöhet a jövő, és az új diéta-típusok. De melyik is?

A dietetikusok szerint a következő kérdések egyfajta mankóként szolgálnak a diéták végtelen sorának útvesztőjében, és segítenek kiválasztani a neked megfelelő étkezési tervet, azaz azt, amelyik a legjobban “passzolhat” hozzád. 

● Fenntartható ez az étrend hosszabb távon is? 

Vagyis, tudod-e csinálni a hét minden napján? Mert ha nem, akkor abban a pillanatban, ahogy abbahagyod, nagy eséllyel visszajönnek majd a nehezen leadott kilók. 

Akkor igazán jó a diéta, ha tényleg az életed részévé tud válni, és nem keservesen tengeted vele a napjaidat. Az új étrendednek ezért javarészt olyan ételeket kell tartalmaznia, amelyeket szeretsz, és szívesen fogyasztasz, csak mondjuk másképp készíted el, mint ahogy eddig megszoktad. 

Ha ugyanis nem tetszenek a diétában szereplő ételek, és ha az egész nem kellően változatos, akkor könnyen unalmassá válik, ami azt hozza magával, hogy pár hét után valószínűleg dobod az egészet a kukába.

● A diéta túlságosan korlátozó vagy kellően rugalmas számodra? 

Ha ugyanis túlságosan megvonás-érzésed lesz, akkor amellett, hogy nehéz lesz betartani a diétát, a vágy a tiltott falat után előbb-utóbb átveszi az irányítást, és túlzásba vitt étkezéshez, vagy akár falási rohamhoz vezet.

Az olyan diéták, amelyek miatt hiányérzetet vagy éhséget érzel, sokkal könnyebben késztethetnek feladásra.

A megfelelően rugalmas diéta az összes fő élelmiszercsoportból használ élelmiszereket. Tartalmaz zöldségeket és gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, sovány fehérjét, valamint dióféléket és magvakat, és lehetővé teszi azt is, hogy néha-néha egy-egy finomságot is elfogyassz, ha úgy tartja a kedved. 

Lehetőleg arra is figyelj, hogy az új étrended olyan élelmiszereket tartalmazzon, amiket nem kell napokig kajtatnod bevásárló körutakon, hanem könnyen megtalálhatók a helyi élelmiszerboltban, piacokon is.

● Megtartja az egyensúlyt? 

A diétának tartalmazni kell megfelelő mennyiségű tápanyagot és kalóriát, azaz röviden: nem lehetsz tőle alultáplált. Egyes élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása, vagy a kalóriák szigorú csökkentése, esetleg egész élelmiszercsoportok elhagyása táplálkozási problémákat okozhat a szervezetedben. 

A biztonságos és egészséges étrendnek nincs szüksége vagy legalábbis nem igényel nagyobb mennyiségű táplálék-kiegészítőt.

Bármilyen diétás tervre is voksolsz, nem lehet kihagyni a testmozgást, hiszen fizikai aktivitás nélkül jóval nehezebben fog teljesülni bármilyen fogyókúrás célod. A testmozgás amellett, hogy fontos tényező a fogyás fenntartásában, ellensúlyozza a fogyással járó izomtömeg-vesztést is. Az egészséges étrend és a több mozgás kombinálása a lehető legjobb módja annak, hogy lefogyj, és hosszú távon meg is tartsd a súlyod. Légy türelmes magadhoz, és ne feledd, hogy az egészséges fogyáshoz igenis időre van szükség.