Fáradtság? Elhízás? Hajhullás? A Hashimoto-betegség tipikus tünetei. A gyógyszeres kezelés mellett a Hashimoto diétával is sokat tehetünk a jobb közérzetért.

A Hashimoto-kór egy autoimmun betegség, a szervezet önmaga ellen támad és elkezdi pusztítani a pajzsmirigy-szöveteket. A tünetek igen változatosak lehetnek, és gyógyszeres kezeléssel javítható az életminőség. Emellett kiemelt jelentősége van az életmódnak, étrendnek is, a Hashimoto diéta segít, hogy jobban érezzük magunkat.

Hashimoto diéta lényege

A legtöbb esetben a gyógyszeres kezelés esetén is fennállnak a tünetek, az étrend megváltoztatása javíthatja a pajzsmirigy működését és csökkentheti a Hashimoto-thyreoiditis tüneteit.

A diéta azért is fontos, mert a tüneteket sokszor a rossz táplálkozás okozza. Ráadásul a Hashimoto-kór esetén nagyobb a kockázata más autoimmun betegség kialakulásának, mint a lisztérzékenység vagy laktózérzékenység, ezen felül pedig megnő az elhízás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint kockázata is.

Bizonyos élelmiszerek elhagyása, táplálékkiegészítők szedése enyhítik a tüneteket, így javul az életminőség.

A Hashimoto diéta alapja a napi több adag zöldség és gyümölcs, a magas rosttartalmú köretek és a zsírszegény fehérjeforrások fogyasztása. A zöldségek, gyümölcsök gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő hatásuk is van, és ezek a pajzsmirigy alulműködés kialakulásának kockázatát is csökkentik.

A diétában fogyaszthatók olajos magvak is, mint amilyen a brazil dió, ebből napi két darab már fedezi a szelénszükségletet.

El kell-e hagyni a glutént és a laktózt?

Tanulmányok bizonyítják, hogy a gluténmentes étrend jó hatással van a pajzsmirigy működésére, azonban nincs egységes álláspont ezzel kapcsolatban.

A glutén- és laktózérzékenységet sokszor a pajzsmirigy betegsége váltja ki, akinél azonban nem alakultak ki ezek az érzékenységek, nem szükséges mentes diétát tartania. Ugyanez a helyzet a tejtermékekkel is, ha nem okoz panaszt a fogyasztásuk, nem szükséges elhagyni.

Hashimoto fogyás

Hashimotoval nehéz a fogyás. Az anyagcsere folyamatok lelassulnak, jön a hízás, a fáradtság, és ha ez még nem elég, akkor a székrekedés és a kedvetlenség, a depresszió. Amint a gyógyszeres kezelés megkezdődik, máris könnyebb helyzetben vagyunk, és ha elkezdjük kiiktatni az étrendünkből a cukros, fehér lisztes ételeket, akkor beindul a fogyás.

Az édesítőszerek használatával kapcsolatban sincs egységes szakmai álláspont, egyes kutatások eredménye szerint az édesítőszerek növelik a TSH-szintet, ráadásul inzulinválaszt is kiváltanak. A diéta azonban nem fogyókúra.

Hashimoto betegség

Haraku Hashimoto az a japán patológus, sebész, aki 1912-ben elsőként írta le a kórképet, így róla nevezték el ezt a betegséget, a pajzsmirigy autoimmun betegségét, ez a Hashimoto-thyreoiditis. A pajzsmirigy pajzsmirigy hormont termel, ami szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, fontos szerepe van a hormonszabályozásban, a testhőmérsékletben és az alapvető hormonok termelésében.

Hashimoto betegség pajzsmirigy vizsgálat

A Hashimoto-kór pedig a pajzsmirigy autoimmun gyulladása, károsodása. A szervezet ilyenkor idegenként kezdi el kezelni a pajzsmirigyet és ellenanyagot termel ellene. Kialakulásának oka nem ismert, genetikai adottságok is lehetnek a háttérben, csakúgy, mint a környezeti ártalmak (például a szmog és a dohányzás).

Hashimoto tünetei

A tünetek igen változatosak lehetnek és olykor hevesebbek is, ezért mindenekelőtt fontos a diagnózis felállítása. A magas TSH-szint még nem feltétlenül utal Hashimoto-kórra, ezért szükség van a T3, T4 szintek laborértékeire is és ami még fontosabb, az anti-TPO és anti-TG szintekre is. A TPO és a TG a pajzsmirigy alkotóelemei és ezek ellen termel antitesteket a szervezet. Ezen kívül szükség van az ultrahangos vizsgálatra is, ilyenkor a pajzsmirigy inhomogén, echoszegény.

Levertség, fáradékonyság, alvászavar, elhízás, izzadás, hajhullás – ezek a Hashimoto tipikus tünetei, ha valaki ezeket tapasztalja, érdemes felkeresni a szakrendelést. Ezen kívül az ingerlékenység, hangulatingadozás, koncentrációs zavarok és a bőrszárazság is utalhatnak a betegségre.

Hashimoto tiltott ételek

Tiltott ételek nincsenek a Hashimoto tyreoiditis diétában, azonban érdemes kerülni a cukros, fehér lisztet tartalmazó élelmiszereket. Törekedni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a természetes, helyi és szezonális alapanyagok használatára.

A keresztesvirágúak és szójafélék sokszor célkeresztbe kerülnek, mondván, hogy goitrogén tartalmuk miatt nem fogyaszthatók pajzsmirigy alulműködés diéta esetén.

Ezzel kapcsolatban nincs egységes tudományos álláspont, ugyanis vannak, akik óva intenek a kelkáposzta, karfiol, brokkoli és egyéb keresztesvirágúak fogyasztásától, melyek főtt állapotban egyébként sem jelentenek nagy kockázatot.

Több szakértő azt mondja, hogy ez az 50-es években jelentett gondot, amikor a jódhiány okozta a pajzsmirigy betegségek szinte 100 százalékát, a goitrogének pedig a jód felszívódását akadályozzák meg. Ma már viszont az esetek 95 százalékában a Hashimoto-kór a felelős, így nincs értelme elhagyni a keresztesvirágúak fogyasztását.

Hashimoto diéta gyakori kérdések

Alkalmazható-e a paleo diéta?

A hashimoto paleo diéta egy teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszereken alapuló diéta, amiben nem megengedettek a gabonafélék, tejtermékek, a burgonya, a bab, a lencse, a finomított cukrok és olajok sem. A hangsúly a szabad tartású állatok fogyasztásán van, ezen kívül zöldségek és diófélék (a mogyoró kivételével), magvak és a tenger gyümölcsei, valamint egészséges zsírok fogyaszthatók. Ezek mind megengedettek a Hashimoto thyreoiditis diéta esetén is, azt pedig az egyéni tapasztalatok mutatják majd meg, hogy meddig tartható és hogy milyen alapanyagokat tolerál a szervezet.

Milyen vitaminokat, táplálékkiegészítők ajánlottak?

A már korábban említett szelén pótlásáról érdemes gondoskodni, ez segíti az agyműködést, fokozza az immunitást és a termékenység szempontjából is fontos. Pótolni kell, hisz legnagyobb mennyiségben a pajzsmirigy tárolja. A brazil dió mellett szelénforrás a laposhal, tonhal és a homár is. A D-vitaminnak is kiemelkedő szerepe van, a csukamájolaj, a lazac és a gomba is remek vitaminforrás.

Meddig kell alkalmazni és miért, mire jó?

A Hashimoto kórral együtt lehet élni, megfelelő gyógyszeres kezeléssel és táplálkozással minimálisra csökkenthetők a tünetek. Ebben segít a diéta, ami személyre szabva, az egyéni tapasztalatokat figyelembe véve élethosszig tartható.