A Mikrobiom diéta 2015-ben látta meg a napvilágot Raphael Kellmann által. Segítségével helyreállíthatjuk a bélflóránkat, és elősegíthetjük azoknak a baktériumoknak az elszaporodását, melyek a fogyásért felelősek.

Az emésztőrendszerünkben megtalálható bélflóra, baktériumok, vírusok, és gombaflórák összességét jelenti a mikrobiom.

A diéta elő tudja segíteni a bélflóra és a bélben megtalálható Mikrobiom helyreállítását is, melynek köszönhetően nem csak fogyhatunk, de egy sokkal egészségesebb életmódot is folytathatunk.

A Mikrobiom diéta lényege

Bélrendszerünkben több mint 100 millió baktérium található. Ezek nem csak hasznos, hanem kártékony baktériumok is lehetnek, melyeknek elszaporodása hízást, illetve a fogyás megakadályozását is okozhatja.

Szerencsére a Mikrobiom diéta segítségével megakadályozhatjuk, ezeknek a káros baktériumoknak az elszaporodását. A bélflóra helyreállítósa során nagy szerepet töltenek be a pro- és prebiotikus élelmiszerek fogyasztása.

Az emésztőrendszerünkben megtalálható mikrobiom nem csak a súlyunkra lehet hatással, de befolyásolni tudja olyan komoly betegségek kialakulását is, mint a szív és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, immunbetegségek, IBS, inzulinrezisztencia, migrén és az allergia is.

A bélflóránk felborulását a mesterséges színezékek, az ízfokozók, tartósítószerek, zsírban sült ételek, cukros élelmiszerek túlzott fogyasztása tudja előidézni.

Mikrobiom helyreállítása

A diéta során nagy hangsúlyt kell fektetnünk a jó minőségű, természetes élelmiszerek fogyasztására.

Kerülnünk kell a szintetikus, adalékanyagokat tartalmazó ételeket, illetve az ipari termesztéssel előállított gyümölcsöket, zöldségeket, állati eredetű élelmiszereket.

vegyszermentes Bio zöldség mikrobiom diétához

A bélflóra helyreállító diéta során törekedni kell arra, hogy antibiotikummal nem kezelt, szabadtartású állatok húsát, illetve vegyszermentes zöldségek és gyümölcsök fogyasztását helyezzük előtérbe. Ez a diéta 3 szakaszból áll.

Mikrobiom diéta szakaszai

Az első szakasz 21 napból áll. Ekkor ki kell iktatnunk az étrendünkből a mesterséges adalékanyagokat, a tejtermékeket, a glutént, a keményítőket, illetve az olajban sült ételeket, és a tojást is.

Helyettük fogyaszthatunk friss paradicsomot, retket, hagymaféléket, és káposztaféléket is. Ehetünk sárgarépát, avokádót, illetve erjesztéssel készült élelmiszereket is ( kefirt, és joghurtot).

Fontos hogy a fogyókúra során fogyasszunk sok prebiotikus ételeket (dió, hagymafélék, és zabfélék) hiszen ezeknek köszönhetően el tudnak szaporodni a emésztőrendszerünkben a hasznos baktériumok.

A fogyókúra második szakasza 28 napot jelent, ilyenkor visszavezethetjük az étkezésünkbe a tejtermékeket, a tojást, illetve a gabonaféléket is.

Ebben a fázisban újra ehetünk magas keményítőtartalmú zöldségeket, és gyümölcsöket is.

A harmadik szakaszban a szintmegtartásé a szerep. Ekkorra már a bél mikrobiom helyreállítása megtörtént. A szakemberek ebben a szakaszban kifejezetten fontosnak tartják azt, hogy ne kezdjünk bele kalóriaszámolásba. Ehelyett fontos odafigyelni a szervezet jelzéseire.

Mikrobiom fogyás – Mennyit lehet fogyni?

A fogyás a diéta első néhány hetében már beindul, a drasztikus változásoknak köszönhetően. Innentől pedig az, hogy mennyit tudunk fogyni, már csak rajtuk múlik. Ha pontosan tartjuk az előre meghatározott étrendet, akkor a fogyás nagyon látványos tud lenni.

Sokan úgy tartják, hogy a Mikrobiom diéta az összes fogyókúra közül a leghasznosabb lehet, ezzel a diétával akár kétszer annyit is tudunk fogyni, mint más fogyókúrákkal.

Mikrobiom diéta mintaétrend (1 nap)

Reggelire fogyaszthatunk friss gyümölcsöt, dióval. Ez lehet alma, szőlő, vagy akár körte is.

Tízóraira együnk néhány retek, vagy sárgarépa karikát.

Az ebédünk lehet lazacos zöldségsaláta, vagy tyúkhúsleves zöldségekkel.

Uzsonnára fogyasszunk fűszeres sült karfiolt.

Vacsorának pedig tökéletes lehet egy laktató cukkinispagetti, csirkehús gombócokkal megspékelve.

Mikrobiom diéta gyakori kérdések

Mennyi időn belül indul be a fogyás?

A fogyás beindulásának ideje valójában minden diétánál változó lehet, de a mikrobiom fogyókúra esetében az első szakasz végére már elkezdhetjük érezni magunkon a változást.

Hányszor érdemes enni a diéta során?

Ez a diéta nem a koplalásról és az éhezésről kell hogy szóljon! A fogyáshoz és az egészséges étrend kialakításához meg kell találnunk az aranyközéputat. Ehhez napi 4-5 étkezéshez mindenképpen szükség van.