Az Ornish diéta szabadságot ad az embereknek, miközben biztosítja a hatékony fogyást, valamint megóvja a szív és az érrendszer működését.

Az Ornish diéta legnagyobb előnye, hogy nem tilt semmit, mindenki maga választhatja meg, hogy mit fog fogyasztani. Az öt kategóriába sorolt élelmiszer megkönnyíti a fogyókúra követését, miközben segít ledobni a felesleges kilókat. És mi benne a legjobb? Hogy szinte bárki elkezdheti!

Ornish diéta lényege, kinek ajánlott?

Az Ornish diéta egy olyan étrend, ami öt különböző csoportba sorolja az élelmiszereket, és eszerint a rendszer szerint állítja fel a diétát.

Nagyon sok zöldséget tartalmaz, ugyanakkor a tojásfehérjék és a sovány tejtermékek is megjelennek benne. A szakemberek leginkább vegetáriánusoknak, félig vegetáriánusoknak, valamint azoknak ajánlják, akik szeretnének egészségesen táplálkozni, és nem sajnálják a húsok kerülését.

Nem ajánlott azonban a növésben lévő gyerekeknek, azon belül a fiatal lányoknak. A kismamáknak, a terhességet tervezőknek, a vérszegénységben vagy csontritkulásban szenvedőknek érdemes konzultálniuk a háziorvosukkal a diéta megkezdése előtt.

Ornish diéta fogyás

Az étrend megalkotója, Dr. Dean Ornish öt csoportba osztja az ételeket.

Az egyes jelöli a legegészségesebbet, az ötös pedig a legegészségtelenebbet. Érdekes, hogy ezt az étrendet követve nagyon kevés zsiradékot fogyasztunk, ami azt jelenti, hogy ez a fogyókúra támogatja a szív és az érrendszer egészséget. A diéta igazából nem tilt semmilyen ételt, csupán az ötös kategóriába sorolja, amit érdemes elkerülni.

I. csoport

Az egyes csoportba tartoznak a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, alacsony (0,1%) zsírtartalmú tejtermékek, tojásfehérje, valamint az omega-3 zsírsavban gazdag olajok. Ezekből szinte korlátlanul fogyaszthatunk.

II. csoport

A kettes csoportba még mindig egészséges ételek tartoznak, viszont itt már mérsékelni kell a bevitt mennyiséget. Ide tartoznak a magvak, az avokádó, az olívaolaj, a lazac, a befőzött gyümölcsök, a zöldségkonzervek, a zsírszegény tejtermékek, a koffeinmentes italok, valamint a nátriumszegény szójaszósz.

III. csoport

A harmadik csoport csak közepesen egészséges választás, még fogyasztható, de csak mértékkel. Itt vannak a különböző halak, a tenger gyümölcsei, a finomított cukor, a telített zsírsavak és a többi tejtermék.

IV. csoport

A negyedik csoportba kerülnek a kevésbé egészséges ételek, amik a zsírok, zsíros húsok, a halak (amik magas higanytartalommal rendelkeznek), és a 3,6%-os vagy annál magasabb zsírtartalmú tejtermékek.

Vörös húsok nyersen
Vörös húsok a nem ajánlott kategóriában vannak az Ornish diétában

V. csoport

Végül az ötödik csoportban megtaláljuk a legkevésbé egészséges élelmiszereket, a vörös húsokat, a tojássárgáját, a rántott finomságokat, a felvágottakat, a vajat, a tejszínt és a pálmaolajat.

Ornish diéta tiltott ételek

Ez az étrend nem a tiltásról szól, mivel a különböző korlátozások csak ideig-óráig tartanak, a végén az ember feladja, és visszatér a régi szokásaihoz. Az Ornish diéta ehelyett olyan fogyókúra, ami mindenkinek választási lehetőséget biztosít, így a fogyasztók maguk határozhatják meg, hogy mit kerüljön az asztalukra.

Ornish diéta alatt fogyasztható ételek, hozzávalók

Az érbetegek diétája rengeteg fogyasztható ételt tartalmaz, pontosan azokat, amik az egyes, kettes és még a hármas csoportba kerülnek.

Ezek közül a szabadon fogyasztható ételek a zöldségek, mint például az uborka, zeller, spenót, valamint néhány salátaféle is. Ez a diéta nem igényel egzotikus ételeket vagy hozzávalókat, így egy átlagos élelmiszerboltban is beszerezhetőek az alapanyagok.

Ornish diéta gyakori kérdések

Milyen eredmények érhetők el az Ornish diétával?

Segíti a fogyást, miközben csökkenti a szív és érrendszeri problémák kialakulását.

Mennyire drága ez a diéta?

A kategóriás meghatározás segít abban, hogy mindenki a saját pénztárcája szerint döntse el, hogy mit fog enni.

Milyen hátránya van?

A rajongott húsevőknek nehezebb megszokniuk ezt a fogyókúrát.

Veszélyes az egészségre?

Nem, az Ornish diéta éppen, hogy jó hatással van a szervezet működésére.

Bárki elkezdheti?

A gyerekeknek nem ajánlott, a betegségben szenvedőknek pedig orvosi felügyelettel ajánlott.