Shaksuka: tojás fűszeres paradicsomszószban – egy kicsit másképp
Az egész Közel-Keleten és Észak-Afrikában is igen nagy népszerűségnek örvend a Shakshuka, ami egy egészséges serpenyős recept. Nekünk az egyik kedvencünk! Fűszeres paradicsomszószban sütött tojás. Ki kell próbálnod a közel-kelet lecsójának ezt a változatát is!
Hozzávalók
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kg érett szilvaparadicsom, félbe vágva
- 1 db vöröshagyma, apróra vágva
- 4 ek extra szűz olívaolaj
- 2 ek friss petrezselyem apróra vágva, plusz egy kevés a díszítéshez
- só, bors ízlés szerint
- 1-2 db zöldcsilipaprika (ízlés szerint)
- 2 tk őrölt kömény
- apróra vágott friss bazsalikom (ízlés szerint)
- 4 db nagyobb tojás
- 150 g morzsolt feta sajt
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra.
- Vágjunk fel 2 gerezd fokhagymát. Keverjük össze a felkarikázott paradicsommal, a kockára vágott vöröshagymával, 3 evőkanálnyi olívaolajjal, a petrezselyemmel egy nagy tálban. Sózzuk, borsozzuk. Az egészet fogjuk és egyenletesen terítsük szét egy nagy, peremmel ellátott tepsiben vagy sekély sütőedényben. Addig sütjük, amíg a paradicsom megfonnyad és kicsit megbarnul, kb. 45 percig.
- Melegítsük fel a maradék 1 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a maradék 2 gerezd apróra szeletelt fokhagymát és az apróra vágott zöld csilit; főzzük kevergetve 2 percig. Adjuk hozzá a köményt, és keverjünk rajta így is egyet.
- Közben vegyük ki a sütőből a megsült paradicsomos keveréket, és borítsuk bele a serpenyőbe. Sózzuk, borsozzuk és beleszórjuk a bazsalikomot is. Forraljuk fel, és főzzük időnként megkeverve 8 percig, amíg a paradicsomok nagyrészt már szétesnek és "lecsós állagot" kapunk.
- Ezután egy evőkanálkanál hátuljával készítsünk 4 mély mélyedést a szószban, és óvatosan üssünk mindegyikbe egy tojást. Az egészet fedjük le, és főzzük közepesen lassú tűzön, amíg a tojások megfőnek benne. (kb. 7 perc)
- Vegyük le a tűzről, morzsoljunk rá feta sajtot, és lefedve hagyjuk még állni 2 percig. (A tojások még egy kicsit tovább főnek, amíg állnak.) Díszítsük petrezselyemmel.
Megjegyzés
Kiadós és eszméletlenül finom étel. Ráadásul turbózhatjuk még piros kaliforniai paprikával, cukkinivel, vagy padlizsánnal is. A fetát viszont nem érdemes lespórolni róla! Ha éppen nem diétázunk, vagy „csaló-napot” tartunk, akkor jöhet hozzá egy sült, forrón gőzölgő teljes kiörlésű pita is, de ez így már tényleg a TOP!
Tápanyagok
Energia: 330kcal
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!