Szín- és vitaminbomba egyszerűen: céklasaláta a sütőből
Alacsony kalóriatartalma mellett a cékla kiváló tápanyagforrás és nem kell leragadnunk ahhoz a céklasavanyúságnál, hogy kihasználhassuk e különleges gyökérzöldség valamennyi előnyét.
Hozzávalók
- 1 kg cékla
- 0.5 dl olívaolaj
- 2 ek fehérborecet
- 1 db mogyoróhagyma apróra vágva
- 1 szál zeller apróra vágva
- 0.5 tk méz
- 0.5 tk mustár
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt a legmagasabb fokozatra és a céklákat csomagoljuk alufóliába – egy csomagba 2-3 darabot tegyünk.
- Süssük egy órán át, amíg a cékla meg nem puhul, ezután hagyjuk kihűlni. Közben egy kis tálban keverjük össze az olajat, az ecetet, a mustárt, a mézet és a sót.
- A kihűlt céklákról kézzel is könnyen le lehet majd húzni a héját, miután ezt megtettük, vágjuk a zöldséget apró kockákra, majd adjuk hozzá a zellert, a hagymát és az öntetet és jól keverjük össze.
- Ha egy éjszakát a hűtőben áll fogyasztás előtt, még jobban összeérnek az ízek. Bármilyen grillezett ételhez kiváló köret.
Megjegyzés
Felsorolni is nehéz lenne, hogy milyen vitaminokban és ásványi anyagokban dúskál a cékla, elég az hozzá, hogy javítja a vérkeringést és jó hatással van az idegrendszerre is. Nemcsak savanyúságként, salátaként is megállja a helyét, látványában és ízében is különleges.
Tápanyagok
Energia: 120kcal
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!