Amikor elkezdtünk egy diétát szerintem mindannyian beleestünk már abba a hibába, hogy azt gondoltuk ilyenkor csak lefelé mozdulhat a mérleg nyelve. Pár mérleget kedvünk is volna összetörni, amikor az ellenkezője következik be, nem igaz?

Az élet már csak ilyen igazságtalan..de ne aggódj, mindennek megvan a racionális oka. Nem vagy egyedül ebben a helyzetben, és ma rávilágítunk ennek az érdekes jelenségnek az okaira. Olvass tovább, és megtudod, mitől fordulhat elő a súlynövekedés diéta alatt, és hogyan lehet ezt kezelni.

Vízvisszatartás: 

Diéta alatt a kalóriacsökkentés és a változó tápanyagbevitel miatt a szervezet alkalmazkodni próbál, és ez az alkalmazkodás a vízháztartás egyensúlyának változásához vezethet. Ezért előfordulhat, hogy a diéta alatt több vízvisszatartás figyelhető meg, amely a mérlegen súlynövekedésként jelenik meg, miközben valójában a zsírégetés zajlik. Ha a sóbevitelt csökkented és hidratált maradsz, a vízvisszatartás csökkenhet.

Az anyagcsere változásai: 

Amikor csökkented a kalóriabevitelt, a szervezet megpróbálja megőrizni az energiát, lassítva az anyagcserét. Ezáltal a zsírégetés lelassulhat, és a mérlegen nem látod azt a drasztikus fogyást, amire számítottál.

Hormonális változások: 

A diéta és a stressz hormonális változásokat okozhatnak, amik befolyásolhatják a súlyt. Például a kortizol szint emelkedése miatt a szervezet több zsírt raktározhat, főként a hasi területen.

Túlzott kalóriabevitel: 

Bár diétázol, elképzelhető, hogy még mindig túl sok kalóriát viszel be, és ezért nem égeted el a zsírt. Fontos a napi kalóriabevitel pontos figyelemmel kísérése és a megfelelő arányok betartása. Itt segítségedre lehet a kalóriakalkulátorunk:

Rosthiány: 

A rostok segítenek a szervezetben az emésztés és a teltségérzet elősegítésében. Ha a diétád során nem fogyasztasz elegendő rostot, előfordulhat, hogy az anyagcsere lelassul, ami a mérlegen súlynövekedést mutathat. Ügyelj arra, hogy a diétád rostban gazdag élelmiszereket is tartalmazzon, mint például zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák.

Nem megfelelő edzés: 

Ha a diéta mellett nem végzel megfelelő mennyiségű és intenzitású edzést, előfordulhat, hogy a szervezet nem éget el annyi zsírt, mint amennyit szeretnél. Az alacsony intenzitású kardioedzés mellett érdemes fokozatosan erőnléti gyakorlatokat is beépíteni az edzéstervedbe, hogy megfelelően formáld az izmaidat és fokozd a zsírégetést.

Izomnövekedés: 

Amikor diétázol, valószínűleg fokozod az edzést is, hogy elégesd a felesleges zsírt. Azt azonban érdemes tudni, hogy az izomtömeg többet nyom, mint a zsír. Csalóka lehet, mert ha sikerül izmot építened, az a mérlegen súlynövekedést mutathat, miközben pedig szépen formálódnak az izmaid. 

Összefoglalva, a diéta alatti súlynövekedés több okra is visszavezethető. Fontos, hogy ne keseredj el, és ne hagyd abba a diétát, csak mert a mérleg többet mutat. Emlékezz rá, hogy a fogyás nem mindig egyenes út, és időbe telik, mire a szervezet alkalmazkodik az új étrendhez és edzéstervhez. 

Kövesd nyomon a haladásodat, és próbáld meg értékelni a testösszetétel változásait is, nem csak a mérlegen látható számot.

Ne feledd, hogy a legfontosabb a kitartás és a hosszú távú célkitűzések követése. A testsúlycsökkentés csak egy része az egészségesebb életmód kialakításának, és a valódi siker a kitartó munka eredménye.