Biztosan előfordult már veled is, hogy hogy amikor éppen a fogyás és az egészségesebb életmód elérése volt a célod, hirtelen kellemetlen puffadás lép fel, ami megnehezíti a mindennapjaidat, és még nagyobb darabnak érezted magad, mint mielőtt belefogtál a diétába.

A puffadás érzése nemcsak zavaró, de akadályozhatja az egész fogyókúra sikerét is. A cikkben bemutatjuk, hogy mi állhat a kellemetlen tünetek mögött, mik a kialakulásának leggyakoribb okai és hasznos tanácsokat adunki arra vonatkozóan, hogy hogyan kerüld el.

Megosztjuk veled a legfontosabb tudnivalókat a rostfogyasztásról, a folyadékbevitelről, az ételintoleranciáról, valamint a stressz és alváshiány hatásáról a puffadásra. Tarts velünk, hogy megtudd, hogyan élvezheted a könnyed, egészséges életmódot kellemetlen mellékhatások nélkül.

1. Rostfogyasztás

Az egyik leggyakoribb ok, ami miatt puffadás léphet fel diéta alatt, az a rostfogyasztás. A rostok segítenek az emésztésben és a teltségérzet okozásában, ezért sok diéta előírja a rostban gazdag ételek fogyasztását.

Ugyanakkor a túl sok rost megterhelheti az emésztőrendszert, és gázképződést okozhat, ami pedig puffadáshoz vezet. Érdemes tehát fokozatosan, lassan növelni a rostbevitelt, és napról napra több dolgot beemelni az étrendbe, közben pedig figyelni a tested jelzéseire. Ezáltal elkerülhetjük a bélrendszer hirtelen leterhelődését.

2. Folyadékbevitel

A megfelelő hidratáció fontos a szervezet számára, főleg diéta alatt. A folyadék segít a salakanyagok eltávolításában, amelyek puffadást okozhatnak. Ugyanakkor a túlzott vízfogyasztás is kellemetlen tünetekhez (pl. vizes puffadáshoz) vezethet.

Az optimális mennyiségű folyadékbevitel megtalálása kulcsfontosságú a puffadás elkerülése érdekében. De ez mennyi is egy felnőtt ember esetében?

A kutatások szerint a napi 2-2,5l folyadékot kell tartanunk, ami viszont eltérhet egyénenként, hiszen a szükséges folyadékbevitel függ a testtömegtől, a fizikai aktivitástól, az életkortól, az éghajlattól és egyéb tényezőktől is.

Például, ha valaki aktív életmódot folytat vagy erőteljes testmozgást végez, több vizet veszít izzadás útján, ezért nagyobb mennyiségű folyadékra lesz szüksége. Hasonlóképpen, meleg éghajlaton vagy magas hőmérsékleten is több folyadékot kell elfogyasztani a megfelelő hidratáció fenntartása érdekében.

A legjobb módszer a személyre szabott optimális folyadékbevitel meghatározására az, ha figyelsz a tested jelzéseire, például a szomjúságérzetedre és a vizelet színére. (Ha világos színű a vizeleted, és nem érzed magad szomjasnak, akkor nagy valószínűséggel elegendő folyadékot viszel be. Ha viszont a vizeleted sötét színű és/vagy erősen szomjas vagy, akkor a tested azt jelzi, hogy több folyadékra van szükséged.) 

3. Ételintolerancia

Diéta alatt előfordulhat, hogy olyan ételeket eszel, amelyek nem felelnek meg a szervezeted igényeinek, és ételintoleranciát okoznak. A tejtermékek, a gluténtartalmú ételek és a hüvelyesek azok közé tartoznak, amelyek gyakran okoznak puffadást és emésztési problémákat.

Fontos tehát ismerni a saját szervezeted igényeit és korlátait, és ennek megfelelően alakítani a diétádat. Ebben természetesen segítenek a dietetikusok.

4. Stressz és alváshiány

A diéta alatt gyakran nő a stressz és a feszültség, amelyek befolyásolhatják az emésztést és puffadást okozhatnak. Az alváshiány is hozzájárulhat a puffadáshoz, mivel az alvás során a szervezet regenerálódik és az emésztőrendszer működése is optimalizálódik. Ha nem pihensz eleget, az emésztőrendszered nem képes megfelelően működni, ami puffadáshoz vezethet. Hogyan?

  • A stressz befolyásolhatja a bélmozgást, mivel a stressz során fokozódik a kortizol (stresszhormon) termelése, amely hatással van az emésztőrendszerre.
  • Az alváshiány csökkenti a leptin (teltségérzetért felelős hormon) szintjét és növeli a ghrelin (éhségérzetért felelős hormon) szintjét, amelynek eredményeként fokozódik az éhségérzet, és csökken az energiafelhasználás, ami hajlamosít az étkezési rendellenességekre, az elhízásra és a fogyókúra eredménytelenségére.
  • A stressz és az alváshiány csökkentheti az immunrendszer működését, ami hosszabb távon negatív hatással lehet az emésztésre és a bélműködésre.

A puffadás oka ugyanakkor sokszor összetettebb, mint pusztán a stressz vagy az alváshiány. Legtöbbször több tényező együttes hatásaként alakulhat ki.  Ahhoz, hogy megelőzd, fontos odafigyelni a tested jelzéseire, és személyre szabott diétát követni, amely figyelembe veszi az egyéni igényeket és korlátokat.

Mindemellett fontos a megfelelő mennyiségű (és minőségű!) alvás biztosítása és a stressz csökkentése az életedben, hogy javítsd az emésztőrendszer működését és elkerüld a kellemetlen érzést. Ha odafigyelsz ezekre a tényezőkre és alkalmazkodsz a tested igényeihez, sikeresen csökkentheted a puffadás kialakulásának esélyét diéta alatt, és zökkenőmentesen érheted el a céljaidat.

Ezek is érdekelhetnek: