A legdiétásabb köret: tökéletes karfiolrizs recept
Ha hozzám hasonlóan te is könnyedebb ételekre vágysz, próbáld ki köretként a fehér vagy barna rizs helyett a karfiolrizst. Hasonló az állaga, kellemesen pikáns íze van, és színtiszta egészséges zöldség! Ez a könnyű köret hihetetlenül alacsony szénhidráttartalmú, vegán és gluténmentes.
Hozzávalók
- 1 fej közepes/nagyobb karfiol
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma zúzva, vagy aprítva
- 2 ek apróra vágott petrezselyem vagy koriander opcionális
- friss citrom vagy lime leve opcionális
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
- A nyers karfiolt vágd kis rózsáira. A darabokat egy konyhai robotgépben addig pépesítsük, amíg apró, a kuszkusznál alig nagyobb darabokra nem esik szét.
- Csomagold az így kapott karfiolrizst egy tiszta konyharuhába vagy papírtörlőbe, csavard össze, és nyomkodd ki belőle a lehető legtöbb vizet. (A karfiolok nedvességtartalma eléggé eltérő, és ez a lépés biztosítja, hogy jól megfőjön.)
- Melegítsük fel a serpenyőt közepes lángon. Adjuk hozzá az olívaolajat, majd a fokhagymát. Keverés közben csak addig főzzük, amíg a fokhagyma illatozni kezd, körülbelül 10-20 másodpercig.
- Adjuk hozzá a karfiolrizst és a sót, majd jól keverjük össze. Percenként kevergetve főzzük, amíg a karfiolrizs megpirul és helyenként aranyszínűvé válik, körülbelül 6-10 percig.
- Vegyük le a serpenyőt a tűzről. Keverjük bele az apróra vágott friss fűszernövényeket és a citrusféléket (ha használunk persze). Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük, és melegen tálaljuk.
- A maradék karfiolrizs 4 napig eláll a hűtőben.
Megjegyzés
Készíts fantasztikus köretet a vacsorához ezzel a recepttel! A tökéletességének a kulcsa, hogy főzés előtt kicsavarjuk a felesleges nedvességet a karfiolrizsből.
Így a „rizs” párolódás helyett karamellizálódni tud, ami extra finom ízt ad neki.
Így a „rizs” párolódás helyett karamellizálódni tud, ami extra finom ízt ad neki.
Tápanyagok
Energia: 91kcal
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!