Krémes fokhagymás csirkemell recept
A csirkemellet serpenyőben aranyszínűre és ropogósra sütjük, mielőtt egy ínycsiklandó fokhagymakrémes mártással ízesítjük! Tele van karamellizált ízekkel, szeretni fogod, és nem csak az íze miatt, hanem az egyszerűsége miatt is.
Hozzávalók
A csirkéhez:
- 2 db csirkemell filé, vízszintesen félbevágva, hogy 4 darab legyen.
- 4 ek liszt teljes kiőrlésű vagy sima liszt
- 4 ek finomra reszelt parmezán sajt
- 2 tk só
- 1 tk fokhagymapor
- 1/2 tk fekete törött bors
A szószhoz:
- 5 ek olívaolaj
- 2 ek vaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 10-12 gerezd fokhagyma meghámozva
- 1 csokor friss petrezselyem felaprítva
- 3 dl csirkeleves alaplé
- 3 dl tejszín
- 45 g finomra reszelt friss parmezán sajt
Elkészítés
- A csirkét sóval, fokhagymaporral és borssal fűszerezzük.
- Egy lapos tálban keverjük össze a lisztet és a parmezán sajtot. Tegyük a csirkét a lisztkeverékbe; majd emeljük ki és rázzuk le róla a felesleget.
- Egy nagy serpenyőben közepes-magas hőfokon melegítsünk fel 2 evőkanál olajat és 1 evőkanál vajat. Forgassuk meg a serpenyőt, hogy egyenletesen bevonja az olaj mindenhol.
- Süssük meg a vaj-olaj keverékén a csirkemelleket, amíg mindkét oldalukon aranybarnára sülnek (kb. 4-5 perc oldalanként, a csirke vastagságától függően). Tegyük át egy meleg tányérra, és tegyük félre.
- Csökkentsük a hőfokot közepesre, és pároljuk meg a hagymát a serpenyőben lévő maradék olajban/levekben, amíg megpuhul.
- Zúzzunk össze 6 gerezd fokhagymát. Adjuk hozzá a maradék olajat a serpenyőbe, keverjük és melegítsük át a hagymával. Pirítsuk az összetört fokhagymát és a maradék egész gerezd fokhagymákat körülbelül 2-3 percig. Adjuk hozzá az alaplét, és hagyjuk párolódni körülbelül 5 percig.
- Csökkentsük a hőfokot közepesen alacsonyra. Öntsük bele a tejszínt. A mártást kb. 2-3 percig gyengén forraljuk, hogy az összes íz összeérjen.
- Keverjük bele a parmezán sajtot. Folytassuk a főzést óvatosan, időnként megkeverve, kb. 2-3 percig, amíg a sajt megolvad. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
- Tegyük vissza a csirkét a serpenyőbe, és hagyjuk még 2-3 percig párolódni, hogy a mártás besűrűsödjön. A csirkemell magába szívja az összes finom ízt.
- Díszítsük petrezselyemmel és egy kis fekete törött borssal.Tálaljuk tésztával, karfiolpürével, cukkinitésztával, rizzsel vagy burgonyapürével.
- Jó étvágyat!
Tápanyagok
Energia: 458kcal
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!