Azt olvastad, hogy a popcorn a diéta alatt tilos? Lehet, már hallottad valahol ez ellenkezőjét is, hogy a popcorn egészséges rágcsálnivalóként van ajánlva, de akkor most mi az igazság? vajon ehetünk diéta alatt popcorn-t? Lássuk, mit mondanak az érvek és ellenérvek!

Érvek:

  • Kalóriatartalom: A pattogatott kukorica magok nagyrészt ásványi anyagokból, rostokból és térfogatához képest kevés kalóriából áll, de ez csak akkor igaz, ha nem az agyon olajozott popcornról beszélünk. Sajnos ugyanis ezek vannak többségben.
  • Telítettség-érzet: A rostok elősegítik a telítettség-érzetet, ami ellene hat a túlevésnek. A popcorn diéta “örületnek” pont ez volt az egyik alapvetése, hogy egy étkezést váltsunk ki egy adag popcornnal.
  • Magas rosttartalom: A magas rosttartalom segítheti a jó bélműködést és csökkentheti a koleszterinszintet. Ugyanakkor a pattogatott kukorica kemény héja okozhat problémákat a belekben
  • Vitamin tartalom: A-vitamin, B-vitamin, E-vitamin és magnéziumot tartalmaz, ami jó.

Ezek után a – vitatható – érvek után lássuk az egyértelmű ellenérveket.

Ellenérvek:

  • Adalékanyagok: Az előrecsomagolt pattogatott kukoricák jellemzően sok adalékanyagot tartalmaznak, beleértve a cukrot, sót és zsírt (olajat), ami sem a diéta, sem az egészéges táplálkozás szempontjából nem előnyös.
  • Nagy mennyiség: Ha túl sok popcornot fogyasztasz, akkor túl sok kalóriát viszel be, ami szintén negatívan befolyásolhatja a diétádat.
  • Fűszerezés: A fűszerezett popcornok sok cukrot, sót és zsírt és egyéb nem természetes ízfokozót tartalmaznak, ami káros minden szempontból.

Ezek alapján kicsit a NEM felé billenhet a mérleg, de ha odafigyelünk pár dologra, akkor beleférhet.

Végül, ha úgy döntesz, hogy mégis pattogatott kukoricát fogyasztasz diéta alatt, akkor fontos, hogy saját magad készítsd el, és válassz olaj-, só és adalékanyag mentes változatot, valamint egészséges fűszerezést, mint például fokhagyma vagy chili. Emellett fontos, hogy korlátozd az elfogyasztott mennyiséget és így a kalóriabevitelt.

Összefoglalva

Ehetsz popcornt diéta alatt, ha nagyon éhezel rá, de fontos, hogy betartsd a fenti “szabályokat”.