A tej sokunk számára elengedhetetlen. Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de nálam nincs kávé egy kis “tej” nélkül, és ugyanígy imádom a reggeli granolához is. 

Néhány embernek viszont az allergiája vagy intoleranciája miatt – jól tudjuk-, hogy kerülnie kell a hagyományos tejfajtákat. 

A növényi alapú tejek erre szuper megoldást jelenthetnek, hisz szélesítik a lehetőségeket, ugyanakkor ezzel párhuzamosan olykor nehezebb is megtalálni a megfelelő terméket, és egyre inkább tanácstalanokká válhatunk egy-egy bevásárlás során.

Egyáltalán jobb-e az egyik, mint a másik? És melyik passzol leginkább egy diétás étrendbe? 

Melyik tej a legegészségesebb?

A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek szerint a tehéntej egészségügyi előnyeit igen nehéz lenne felülmúlni. 2,5 dl tej ugyanis tartalmazza a napi fehérjeszükséglet egyharmadát, ráadásul jó káliumforrás, és emellett nagyszerű kalciumforrás is. Tulajdonképpen ez a legelterjedtebb, és talán még mindig a legolcsóbb tejfajta. Ugyanakkor sokan amiatt nem szeretik, mert bőségesen tartalmaz szénhidrátot és zsírt is.

2,5 dl tehéntej tápanyagtartalma:

  • 122 kcal
  • 8 g fehérje
  • 4 g zsír
  • 12 g szénhidrát
  • 12 g cukor
  • 0 g hozzáadott cukor
  • 0 g rost

A tehéntej egészségügyi előnyeit hangsúlyozó információk persze hiábavalóak, ha laktózérzékeny vagy, és tartózkodnod kell a tejtől. Van azonban egy olyan növényi alapú alternatíva, amely közel hasonló tápanyagokat nyújt, mint a tehéntej.

A szójatejnek a tanulmányok szerint hasonló tápanyagprofilja van, mint a tehéntejnek.

Magas a fehérje-, kalcium-, B12-vitamin- és káliumtartalma. A sima szójatej szénhidráttartalma ugyan alacsonyabb, mint a tehéntejé, de az ízesített és édesített változatok szénhidráttartalma viszont magasabb, és az ízesítés érdekében hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak. Néhány embernél azonban előfordulhat szójaallergia, így a sok pozitív hatása ellenére sem ideális mindenki számára.

Szójatej (2,5dl) tápanyagtartalma: 

  • 93 kcal
  • 9 g fehérje 
  • 5 g zsír
  • 3 g szénhidrát
  • 1 g cukor 
  • 0 g hozzáadott cukor
  • 0 g rost

Melyik tej a legjobb a fogyáshoz?

A kísérletek a cukrozatlan mandulatejnek adják át a kategória első díját, mivel a kalóriatartalma rendkívül alacsony, ezáltal pedig beilleszthető bármely alacsony szénhidráttartalmú diétába. 

A mandulatej egyébként alacsony fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmú is. Bár nem olyan laktató vagy tápláló, mint mondjuk a tehéntej vagy a szójatej, mégis tökéletes könnyű tejalternatívát jelenthet annak, aki valami “tejesre” vágyik a kávéhoz, turmixhoz, vagy müzlihez.

Szinte egy az egyben hozza a tej illúzióját: édeskés, krémes ízvilágával az egyik legfinomabb tejalternatíva. Ráadásul tele van magnéziummal, E-vitaminnal, szelénnel.

Az ízesített verzióival viszont nem árt vigyázni, mivel ezek sok hozzáadott cukrot tartalmazhatnak. Egy deciliter csokis mandulás tejben például akár 22 grammnyi cukor is lehet – ami több mint a napi ajánlott bevitel. Szóval csak óvatosan, és ha a fogyás a cél, akkor egyértelműen válaszd inkább a natúr ízesítésűt.

Finom íze mellett, – ha „csak” a tápanyagtartalmát tekintjük – akkor is kétségtelen, hogy a cukrozatlan mandulatej a lehető legjobb választás fogyást támogató tejalternatívaként.

2,5 dl mandulatej tápanyagtartalma:

  • 39 kcal
  • 1 g fehérje
  • 3 g zsír
  • 3 g szénhidrát
  • 2 g cukor 
  • 0 g hozzáadott cukor
  • 0 g rost

Ehhez képest pl. 2,5 dl cukrozatlan rizstej tápanyagtartalma a következőképpen alakul:

  • 113 kcal
  • 0,7 g fehérje
  • 2,3 g zsír
  • 22 g szénhidrát
  • 13 g cukor
  • 0 g hozzáadott cukor
  • 0,7 g rost

Nem érdemes tehát rizstejjel lágyítani a kávét, ha éppen diétára adtuk a fejünket.

És végül, érdemes azzal is tisztában lennünk, hogy melyik tejben van a legtöbb fehérje.

Egy pohár (2,5 dl) juhtej a legmagasabb: 15g fehérjetartalommal büszkélkedhet, ezzel szemben a tehéntej ennek csak a felét, azaz 8,5 g-ot tartalmaz. Hihetetlen, igaz?

Ehhez képest a növényi tejfajták sorrendje (a legtöbb fehérjét tartalmazótól a legkevesebb fehérjéig) a következőképpen alakul (szintén 2,5 dl mennyiségre vetítve):

  • Cukrozatlan szójatej – 8,5 gramm.
  • Zabtej – 2 gramm
  • Kendertej – 2 gramm
  • Mandulatej – 1 gramm
  • Rizstej – 0,7 gramm
  • Kókusztej – 0,5 gramm

Ezek is érdekelhetnek: