A tej sokunk számára elengedhetetlen. Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de nálam nincs kávé egy kis “tej” nélkül, és ugyanígy imádom a reggeli granolához is.
Néhány embernek viszont az allergiája vagy intoleranciája miatt – jól tudjuk-, hogy kerülnie kell a hagyományos tejfajtákat.
A növényi alapú tejek erre szuper megoldást jelenthetnek, hisz szélesítik a lehetőségeket, ugyanakkor ezzel párhuzamosan olykor nehezebb is megtalálni a megfelelő terméket, és egyre inkább tanácstalanokká válhatunk egy-egy bevásárlás során.
Egyáltalán jobb-e az egyik, mint a másik? És melyik passzol leginkább egy diétás étrendbe?
Melyik tej a legegészségesebb?
A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek szerint a tehéntej egészségügyi előnyeit igen nehéz lenne felülmúlni. 2,5 dl tej ugyanis tartalmazza a napi fehérjeszükséglet egyharmadát, ráadásul jó káliumforrás, és emellett nagyszerű kalciumforrás is. Tulajdonképpen ez a legelterjedtebb, és talán még mindig a legolcsóbb tejfajta. Ugyanakkor sokan amiatt nem szeretik, mert bőségesen tartalmaz szénhidrátot és zsírt is.
2,5 dl tehéntej tápanyagtartalma:
- 122 kcal
- 8 g fehérje
- 4 g zsír
- 12 g szénhidrát
- 12 g cukor
- 0 g hozzáadott cukor
- 0 g rost
A tehéntej egészségügyi előnyeit hangsúlyozó információk persze hiábavalóak, ha laktózérzékeny vagy, és tartózkodnod kell a tejtől. Van azonban egy olyan növényi alapú alternatíva, amely közel hasonló tápanyagokat nyújt, mint a tehéntej.
A szójatejnek a tanulmányok szerint hasonló tápanyagprofilja van, mint a tehéntejnek.
Magas a fehérje-, kalcium-, B12-vitamin- és káliumtartalma. A sima szójatej szénhidráttartalma ugyan alacsonyabb, mint a tehéntejé, de az ízesített és édesített változatok szénhidráttartalma viszont magasabb, és az ízesítés érdekében hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak. Néhány embernél azonban előfordulhat szójaallergia, így a sok pozitív hatása ellenére sem ideális mindenki számára.
Szójatej (2,5dl) tápanyagtartalma:
- 93 kcal
- 9 g fehérje
- 5 g zsír
- 3 g szénhidrát
- 1 g cukor
- 0 g hozzáadott cukor
- 0 g rost
Melyik tej a legjobb a fogyáshoz?
A kísérletek a cukrozatlan mandulatejnek adják át a kategória első díját, mivel a kalóriatartalma rendkívül alacsony, ezáltal pedig beilleszthető bármely alacsony szénhidráttartalmú diétába.
A mandulatej egyébként alacsony fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmú is. Bár nem olyan laktató vagy tápláló, mint mondjuk a tehéntej vagy a szójatej, mégis tökéletes könnyű tejalternatívát jelenthet annak, aki valami “tejesre” vágyik a kávéhoz, turmixhoz, vagy müzlihez.
Szinte egy az egyben hozza a tej illúzióját: édeskés, krémes ízvilágával az egyik legfinomabb tejalternatíva. Ráadásul tele van magnéziummal, E-vitaminnal, szelénnel.
Az ízesített verzióival viszont nem árt vigyázni, mivel ezek sok hozzáadott cukrot tartalmazhatnak. Egy deciliter csokis mandulás tejben például akár 22 grammnyi cukor is lehet – ami több mint a napi ajánlott bevitel. Szóval csak óvatosan, és ha a fogyás a cél, akkor egyértelműen válaszd inkább a natúr ízesítésűt.
Finom íze mellett, – ha “csak” a tápanyagtartalmát tekintjük – akkor is kétségtelen, hogy a cukrozatlan mandulatej a lehető legjobb választás fogyást támogató tejalternatívaként.
2,5 dl mandulatej tápanyagtartalma:
- 39 kcal
- 1 g fehérje
- 3 g zsír
- 3 g szénhidrát
- 2 g cukor
- 0 g hozzáadott cukor
- 0 g rost
Ehhez képest pl. 2,5 dl cukrozatlan rizstej tápanyagtartalma a következőképpen alakul:
- 113 kcal
- 0,7 g fehérje
- 2,3 g zsír
- 22 g szénhidrát
- 13 g cukor
- 0 g hozzáadott cukor
- 0,7 g rost
Nem érdemes tehát rizstejjel lágyítani a kávét, ha éppen diétára adtuk a fejünket.
És végül, érdemes azzal is tisztában lennünk, hogy melyik tejben van a legtöbb fehérje.
Egy pohár (2,5 dl) juhtej a legmagasabb: 15g fehérjetartalommal büszkélkedhet, ezzel szemben a tehéntej ennek csak a felét, azaz 8,5 g-ot tartalmaz. Hihetetlen, igaz?
Ehhez képest a növényi tejfajták sorrendje (a legtöbb fehérjét tartalmazótól a legkevesebb fehérjéig) a következőképpen alakul (szintén 2,5 dl mennyiségre vetítve):
- Cukrozatlan szójatej – 8,5 gramm.
- Zabtej – 2 gramm
- Kendertej – 2 gramm
- Mandulatej – 1 gramm
- Rizstej – 0,7 gramm
- Kókusztej – 0,5 gramm