Pihe-puha cukkini muffin
Ezek a muffinok tökéletesek bármely reggelre. Egyáltalán nem szárazak, ahogy az "egészséges" sütiktől megszoktuk. Ezek a muffinok valóban pihe-puhák, omlósan lágyak és ízletesek.
Hozzávalók
- 85 g durvára vágott dió vagy pekándió opcionális
- 80 ml olívaolaj
- 150 g méz cserélhető: juharszirupra
- 2 db tojás
- 160 g kefir (vagy író)
- 2 tk vanilia aroma
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk sütőpor
- 1/2 tk só
- 1/2 tk szódabikarbóna
- csipetnyi reszelt szerecsendió
- 210 g teljes kiörlésű liszt
- 30 g reszelt cukkini (kb. egy kisebb-közepes méretű)
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Ha szükséges, kenjük ki a muffinformákat vajjal vagy olajspray-vel fújjuk át őket. (12 darabos muffinformát használunk a recepthez.)
- Pirítsuk meg a diót (ha használunk): A sütő előmelegítése után az apróra vágott diót egy kisebb sütőlapra öntjük. Süssük, amíg a dió illatos és pirított lesz, kb. 4-5 percig, félúton átkeverve.
- Egy közepes méretű keverőtálban keverjük össze az olajat és a mézet. Habverővel addig verjük, amíg össze nem keverednek. Adjuk hozzá a tojásokat, és jól verjük fel, majd jöhet bele a kefir és a vanília. Keverjük össze, és tegyük félre a tálat.
- Fogjunk egy másik nagy keverőtálat, és keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a fahéjat, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a szerecsendiót.
- Majd végül a két tálunkat: a folyékony keverékünket és a száraz hozzávalók keverékét dolgozzuk jól el egymással, amíg össze nem áll (néhány csomó nem baj!). Adjuk hozzá a cukkinit (amiből először is kinyomkodjuk a nedvességet) és a pirított diót, ha használunk. Óvatosan forgassuk össze az egészet.
- Osszuk el a tésztát egyenletesen a 12 muffinformában. Süssük a muffinokat 16-19 percig, vagy amíg a muffinok teteje aranyszínű nem lesz. Ellenőrizzük fogpiszkálóval, hogy kellően megsültek-e a muffinok.
- Helyezzük a muffinformát egy hűtőrácsra, hogy kihűljön, és utána rögtön fogyaszthatók. A megmaradt muffinokat lefagyaszthatjuk 3 hónapig.
Megjegyzés
Mitől egészségesek ezek a cukkinis muffinok?
A szokásos cukkinis muffinoktól eltérően, ezek teljes kiőrlésű lisztből készülnek.
A finomított cukrot juharszirupra vagy a mézre cseréljük.
Összességében kiadós és finom cukkinis muffinokat kapunk, amely bármelyik reggel tápláló reggeliként szolgálnak.
A szokásos cukkinis muffinoktól eltérően, ezek teljes kiőrlésű lisztből készülnek.
A finomított cukrot juharszirupra vagy a mézre cseréljük.
Összességében kiadós és finom cukkinis muffinokat kapunk, amely bármelyik reggel tápláló reggeliként szolgálnak.
Tápanyagok
Energia: 225kcal
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!