Hazánkban a lakosság egyharmada elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is magasabb, mintegy 64 százalékos. Egyre több az elhízott fiatal, ugyanakkor az idősebb korosztályban csökkent a túlsúllyal küzdők aránya.

Szerencsére sokan felismerik, hogy erre megoldást kell találni és a diéták felé fordulnak. (Talán téged is pont ez hozott ide.) Meg persze a kérdés, hogy ha diéta akkor mit lehet enni?

Mit lehet enni diéta alatt?

Sokan azért nem vágnak bele a fogyókúrába, mert félnek, hogy olyan ételeket kell enniük, melyekkel egyrészt nem laknak jól, másrészt nem finomak. Ez persze tévhit.

Mit lehet enni diéta alatt? Sokféle diétás irányzat van, alapvetően a fehérje-szénhidrát-zsír-tápanyag egyensúlyra kell figyelni egy étrend kialakításánál.

Ezen belül vannak olyan irányzatok, melyek minimális szénhidrát mennyiség mellett magas fehérjetartalmú étrendet kínálnak, mások a zsírfogyasztásra (pl. ketogén diéta), megint mások az alacsony zsírfogyasztásra helyezik a hangsúlyt.

Vannak azonban olyan ételek, melyek minden diétába passzolnak, ezek a természetes, feldolgozatlan alapanyagok. Minden diétás étrend része a zöldségek, húsok, gyümölcsök, adott esetben tejtermékek. A föld feletti zöldségek, a zöld levelű saláták minden étrendben jelen vannak, mint ahogy a fehér húsok, halak, valamint a gyümölcsök is, bár a magas cukortartalmú finomságoktól sokan óva intenek.

Nem kell attól tartani, hogy diéta alatt nem eszünk majd finomakat és éhezni fogunk, egy jó , kiegyensúlyozott étrend ugyanis változatos és finom ételeivel igazán könnyen tartható.

Mit kerüljünk a diétázás alatt, avagy tiltott ételek és italok?

Sokkal több ételt és italt tudunk felsorolni a tiltott kategóriából, ezeket mindenkinek hanyagolnia kellene, legalábbis mértékletesen fogyasztani. Ide tartoznak:

  • cukros üdítők,
  • a zsírban sült ételek,
  • a fehér lisztből készült sütemények és péksütemények,

ezek szinte valamennyi diétában mellőzendők. Egyes irányzatok a zsíros húsokat is tiltják, mások a föld alatt növő zöldségeket, a tejet és egyéb tejtermékeket is.

Minden ember más, tapasztalati úton pedig mindenki meg tudja mondani, hogy melyek azok az ételek, melyek jó hatással vannak a szervezetre, és melyek azok, melyek nem. Egy profi dietetikus pedig segít személyre szabni az étrendet és meghatározza azokat az alapelveket, irányokat, melyek segítségével célt érhet el a diétázó.

Hányszor együnk a diétázás alatt és mennyit?

Mint ahogy a “mit lehet enni diéta alatt” kérdésben, úgy ebben sincs egyetértés a szakemberek között, sokan a napi ötszöri étkezés mellé teszik le a voksukat, mások napi három étkezést írnak elő.

Egyre népszerűbbek az időszakos böjtök, a heti egyszeri 24 órás böjt, amikor csak vizet iszunk, valamint az időben korlátozott étkezés, amikor a nap 6-10 órájában veszünk magunkhoz ételt, vagy az OMAD, ami a napi egyszeri étkezést jelenti.

A mennyiségeket illetően sincs konszenzus, és bár egy ideig tartható a konyhai mérleggel való grammra pontos alapanyag-mérés, hosszú távon nem. Annyi biztos, hogy a diétás étrend nem az éhezésről szól.

Mit igyunk és mennyit a diéta alatt?

A megfelelő minőségű és mennyiségű folyadék fogyasztása fontos a fogyás szempontjából.

A szénsavmentes tiszta víz a legjobb ital a diéta idején, ezt is fel lehet dobni, hogy ne legyen unalmas, uborkakarikákkal, mentalevéllel, bogyós gyümölcsökkel, kicsi citromlével.

Az édesített, cukros üdítőitalok és gyümölcslevek fogyasztását kifejezetten hanyagoljuk diéta alatt.

Ihatunk viszont gyógyteát, fekete kávét, ami kalóriamentes és antioxidánsokat is gazdag, segít felgyorsítani az anyagcserét.

A mennyiségeket pedig általában úgy kell kiszámolni, hogy 15 testsúlykilogrammonként számolunk napi 1 litert. Tehát egy 60 kilós embernek napi 4 literre van szüksége. Azonban vegyük figyelembe az ételek víztartalmát és azt is, hogy ha testmozgást végzünk, vagy ha nyár van, megnő a folyadékszükséglet.

Táplálékkiegészítők és a diéta

Egy jó multivitamin mindenképp szükséges diétázás esetén is, a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok pótlása nagyban segíti az egészség fenntartását.

Az egyéb táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban fontos a hiteles források felkutatása, ne higgyünk tehát el mindent, amit az interneten olvasunk.

A csodakapszulák gyors és látványos fogyást kínálnak mozgás és egészséges étrend nélkül, ezeket természetesen hagyjuk figyelmen kívül.

Vannak olyan táplálékkiegészítők, melyek bizonyítottan segítik a fogyást. Azonban ezek, mint a nevükben is benne van, csak kiegészítők, nem szabad arra hagyatkozni, hogy majd egy tabletta megoldja a problémákat.

A króm például segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet, ezzel pedig csökkentheti az édesség utáni vágyat. Az L-kartininnek a zsírégetésben vehetjük hasznát, ez az aminosav szállítja a zsírsavakat az izmokba, amikor mozgunk, az L-karnitin segítségével több zsír ég el, és nő az erőnlétünk is.

Testmozgás, sportolás diéta alatt. Mire figyeljünk?

Az általános nézet, miszerint a diéta sikere 70 százalékban múlik a táplálkozáson és 30 százalékban a mozgáson, mára már elfogadott.

A mozgás fontos, de a nagyon nagy túlsúllyal küzdők számára a diéta kezdeti szakaszában nem javasolt. Kezdetben a gyaloglás, úszás a legmegfelelőbb mozgásformák, később jöhet a gyorsabb gyaloglás, futás, az erőnléti gyakorlatok. Itt is fontos a fokozatosság és a rendszeresség, csak így lehetünk sikeresek.

Ahogy a táplálkozásban, úgy a testmozgásban is legjobb megoldás szakember segítségét kérni, aki személyre szabottan alakít ki étrendet és edzéstervet. Tehát:

Kérj profi Dietetikus segítséget a diétádhoz

Egy profi dietetikus segítségével hatékonyabb és egészségesebb lesz a diéta.

A dietetikus segít a tartható célok kitűzésében is, hiszen sokan már itt elrontják a diétájukat, hisz irreális célokat tűznek ki maguk elé. Ha pedig nem jönnek az eredmények, akkor elvész a motiváció is.

A fogyás sokkal több, mint kevesebbet enni és többet mozogni. Egy komplex dolog, ahol nagyon fontos ismerni a diétázót. Minden ember más és más és mindenkinek más és más étrendre, mozgásformákra van szüksége ahhoz, hogy lefogyjon. A dietetikus ebben segít, személyre szabottan. Vedd igénybe.

Ezek is érdekelhetnek: