sertéspörkölt tányéron

Diétás és laktató: sertéspaprikás karfiolrizzsel

Csökkentsd a szénhidrátot és a kalóriát ezzel a körettel. Tökéletes alternatívája a rizsnek, egyszerű elkészíteni, finom, ráadásul rendkívül egészséges is, mert tele van C- és B6-vitaminnal is.
Még nincs értékelés
Előkészítés 10 minutes
Főzési idő 20 minutes
Teljes Idő 30 minutes
Fogás Ebéd, Vacsora
Étrend Diétás receptek
Adag 4
Energia 319 kcal

Hozzávalók
  

  • 1/2 kg sertés szűzpecsenye
  • 600 g rózsáira szedett és apróra vágott karfiol
  • 2 ek olívaolaj, elosztva
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 2 ek pirospaprika
  • 500 ml konzerv darabolt paradicsom
  • fűszerek: bazsalikom, oregánó
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 dl húsleves-alaplé
  • 40 g enyhén csípős zöldpaprika, apróra vágva
  • 2 ek liszt
  • 120 g 12 % -os tejföl (opcionális, 2 részre elosztva – 40 g és 80 g -ra )

Elkészítés
 

  • Vágd le a zsírt a húsról. Kockázd fel a húst falatnyi darabokra; majd tedd félre.
  • Helyezd a karfiolt egy konyhai robotgépbe, és többszöri be- és kikapcsolással daráld, egészen addig, amíg egyenletesen rizs méretű darabokra nem aprítódik.
  • Melegítsd fel 1 evőkanál olajat egy nagy, tapadásmentes serpenyőben közepesen magas hőfokon. Add hozzá a karfiolt, sózd és pirítsd át 8-10 percig, időnként megkeverve vagy amíg aranybarna színű lesz.
  • Közben melegítsd fel a maradék 1 evőkanál olajat egy másik serpenyőben közepes-magas hőfokon. Párold meg rajta a felkockázott vöröshagymát; fokhagymát, majd add hozzá a húskockákat is. Főzd kb. 3 percig, vagy amíg a hús barnulni nem kezd. Szórd meg piros paprikával, őrölt borssal és sóval.
  • Add hozzá a paradicsomot, fűszerezd: bazsalikommal, oregánóval. Önts hozzá a húsleves-alaplét és a jöhet bele a zöldpaprika is. Forrald fel majd csökkentsd a hőfokot közepes lángra. Így főzd lefedve 5 percig majd fedő nélkül még 4-6 percig gyakori kevergetés mellett. Keverd össze 80 g tejfölt és a lisztet egy kis tálban; és add hozzá a húskeverékhez. Főzd, amíg szépen besűrűsödik.
  • Tálald az egészet a karfiol "rizs" tetején. Ízlés szerint tehetsz minden adag tetejére 2 teáskanál tejfölt és és egy csipet pirospaprikát is.

Megjegyzés

Meglehet elsőre azt gondolnánk, hogy a karfiol mint köret nem tudja helyettesíteni a rizs ízét. De akik kipróbálják a receptet, azok azzal fognak szembesülni, hogy ez a finom zöldség ilyen formában még finomabb ízt ad a sertéspaprikásnak mint a rizs bármikor. A karfiolrizs jól fűszerezhető, szaftos ragukkal nyakon öntve igen sok lehetőséget rejt magában. Érdemes tenni vele egy próbát, mert a legdiétásabb köret.

Tápanyagok

Energia: 319kcal
Kulcsszó karfiol, karfiolrizs, sertéspörkölt
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!

Ezek is érdekelhetnek: