Egészséges muszaka recept
Az egészségesebb muszaka a klasszikus görög étel egy alacsonyabb kalóriatartalmú változata. Finom, könnyű és egészséges. Ideális, ha épp figyelsz a súlyodra.
Hozzávalók
- 2 db nagyobb padlizsán 1/2 cm-es darabokra vágva
- só, bors, őrölt kömény ízlés szerint
- 1 ek olívaolaj
- 1 db hagyma felkockázva
- 500 g sovány darált marhahús
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- 400 g apróra vágott paradicsom
- 1 ek paradicsompüré
- 1/2 tk szárított oregánó
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 2 db tojás
- 180 ml zsírszegény görög joghurt
- 100 g reszelt mozzarella sajt
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.
- Egy nagy tepsit béleljünk ki alufóliával, vagy sütőpapírral és fújjuk be olívaolajos spray-vel. Rendezzük a felszeletelt padlizsánt egy rétegben a tepsire, fújjuk be a sütőspray-vel, sózzuk, és a sütőben süssük 10 percig. Majd fordítsuk meg a felszeletelt padlizsánokat, és süssük további 10 percig.
- Közben, amíg a padlizsán sül, egy nagy serpenyőben közepes lángon felhevítjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk a felaprított hagymát, és 2 percig pároljuk. Beletesszük a húst, és addig főzzük, amíg a hús megpirul, kb. 8-10 percig, gyakran kevergetve. Adjuk hozzá a fokhagymát is, és főzzük még 1 percig.
- Keverjük bele a paradicsomot, a paradicsompürét, az oregánót, a fahéjat, a köményt és a fekete borsot. Főzzük időnként megkeverve körülbelül 10 percig, amíg besűrűsödik.
- Fújjunk be egy tűzálló edényt v. jénait a sütőolaj spray-vel.
- A sült padlizsánszeletek felét rendezzük el a lábas alján. A húskeveréket terítsük rá a padlizsánszeletekre, és nyomkodjuk le. Ezután fedjük be a húsos keveréket a maradék padlizsánszeletekkel.
- A tojásokat és a joghurtot enyhén felverjük, és a muszaka tetejére öntjük. Szórjuk rá a sajtot. Süssük a sütőben 15-20 percig, amíg a teteje aranyszínű nem lesz.
- Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kissé kihűlni és megdermedni a muszakát. Vágjuk 6 adagra és tálaljuk.
Megjegyzés
Ez a recept a hagyományos darált bárányhús helyett sovány darált marhahúst használ, a padlizsánszeleteket pedig sütőben sütjük, így nem lesz annyira olajos. A sajtmártás elkészítéséhez nem használtunk vajat, hanem görög joghurttal helyettesítjük. Így jóval kalóraszegényebb változatát készíthetjük el az eredeti fogásnak. Az íze pedig ugyanolyan finom és gazdag. Szóval fel a görög ízekre!
Tápanyagok
Energia: 289kcal
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!