Tényleg meg tudod változtatni a véred pH-értékét? A lúgosító diéta azt állítja, hogy ennek a típusú étrendnek a követése segíthet a fogyásban, és a rák kockázatának csökkentésében.

A lúgosító diétát olyan hírességek tették népszerűvé mint Victoria Beckham, Kate Hudson és Tom Brady, akik arról számoltak be, hogy miután kipróbálták a diétát mennyire fantasztikusan pozitív eredményeket értek el.

A hírességek diétái nyilvánvalóan nem feltétlenül működnek mindenkinél, és nem feltétlenül hoznak hosszú távú eredményeket, de ettől függetlenül utánajártunk, hogy mit is takar közelebbről ez a típusú étrend.

Mi is pontosan a lúgosító diéta?

A diéta alaptétele, hogy az elfogyasztott élelmiszerek befolyásolják vérünk pH-egyensúlyát. Talán emlékszel még a kémiaóráról, hogy a pH érték az a mérőszám, amely azt mutatja, hogy valami mennyire savas vagy lúgos. Ez 0 és 14 között mozog.

0 pH – rendkívül savas

7 pH – semleges

14 pH – nagyon lúgos

Az ilyen típusú étrend hívei úgy vélik, hogy a bizonyos élelmiszerekben, például húsban és gabonafélékben gazdag, de a zöldségekben és gyümölcsökben szegény étrend egyensúlytalanságot okozhat a vér pH-értékében, ami számos egészségügyi problémához vezethet. Ebből következően úgy vélik, hogy bizonyos ételek, italok fogyasztásával megváltoztathatjuk a szervezet savszintjét, más néven pH-értékét. 

A pH érték normálistól való eltérése hosszú távon súlyos következményekkel járhat egészségünkre és nagymértékben meghatározza az egészségi állapotunkat. Az elsavasodás emésztési zavarokhoz, súlyos mozgásszervi problémákhoz, csontritkuláshoz, izomgörcsökhöz vezethet. 

A lúgok mindig a megújulást, míg a savak a lerakódások képződését segítik a szervezetben. A lerakódások pedig számtalan betegséghez vezethetnek. Sokan nem is sejtik, hogy a rengeteg savas étel elfogyasztása miatt is lehetnek fáradékonyak, levertek, túlsúlyosak. 

A savas ételekre ráadásul még rásegítenek a szintetikus anyagok is, amik különböző környezeti hatásokkal, például permetezett zöldség-, gyümölcs fogyasztásával, vagy a belélegzett háztartási fertőtlenítőszerekkel kerülnek a szervezetünkbe. Ezek miatt sajnos a legtöbb embernek savas a szervezete. 

(De akár mi magunk is ellenőrizhetjük a szervezetünk savasságát otthon. Vizeletünkbe egy héten át rendszeresen mártsunk lakmuszpapírt. Ha átlagosan alacsonyabb, mint 6,5 és 5,5 akkor jobb, ha elkerüljük a foszfor és tartósítószer hozzáadásával készült ételeket, mint a savasság fő okozóit.)

A savakat közömbösíteni képes lúgosító elemek, a kalciummal az élen, a barnalisztben, a zöldségfélékben, a gyümölcsökben fordulnak elő a legnagyobb mennyiségben.

Érdemes tehát odafigyelni, mi kerül a tányérunkra, mert a szervezetben a sav-bázis egyensúly megteremtésével elérhető egy jobb egészségi szint.

Mi a kapcsolat a lúgos étrend és a rák között?

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a rákos sejtek főként savas környezetben – más szóval alacsony pH-jú környezetben – fejlődnek. A lúgos étrend hívei úgy vélik, hogy ha korlátozod a savas ételeket, és lúgos ételeket fogyasztasz, akkor ezzel megemelheted a szervezet pH-szintjét (lúgosabbá teheted a szervezetet), és ettől következően a tested kedvezőtlen környezet lesz a rák számára.

Más részről viszont léteznek olyan kutatások is, amelyek szerint az általunk elfogyasztott élelmiszerek semmiképpen sem képesek befolyásolni a vér pH-szintjét.

A szervezet pH-ja szigorúan szabályozott. Ha megváltoztatjuk az étrendedet, változásokat tapasztalhatunk a vizelet pH-jában, de kizárt, hogy valaha is annyi lúgos ételt fogyasszunk, hogy az hatással legyen a vérünkre.

Akkor most hasznos a lúgosító étrend vagy nem? 

Alapvetően hasznos, hiszen:

  • Segíthet a méregtelenítésben, mivel a lúgos környezetben a méreganyagok könnyebben oldódnak és távoznak a szervezetből. 
  • Segíthet a betegségek megelőzésében, mivel a savas környezetben a baktériumok, vírusok és gombák könnyebben szaporodnak.

Mit fogyaszthatunk?

Az étrend a régimódi egészséges táplálkozást hangsúlyozza. Azt javasolja, hogy fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, igyunk sok vizet, és csökkentsük a cukor, az alkohol, a hús és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. (nagyon hasonló tehát a mediterrán diéta ismérveihez) Mindezek a dolgok javítják az általános egészségi állapotot, segítenek a méregtelenítésben, a fogyásban, és a betegségek megelőzésében is.

A cukor a leginkább savasító anyag, így ezt kell elsőként elhagyni. Ezt követik az egyszerű szénhidrátok,a telített zsírok, a tejtermékek, a húsok, a feldolgozott, félkész, konzerv- és tasakos ételek, valamint a tojás és a fehér liszt.

Lúgosító ételek:

  • Zöldségek: spenót, kelkáposzta, brokkoli, uborka, avokádó, padlizsán, karfiol, zeller, káposzta, articsóka
  • Gyümölcsök: alma, banán, avokádó, datolya, füge, körte, kivi, citrusfélék, szőlő, málna, eper, ribizli
  • Magvak és diófélék: mandula, mogyoró, szezámmag, lenmag, chia mag, tökmag
  • Fűszerek: petrezselyem, zeller levél, koriander, menta, rozmaring, fokhagyma
  • Egyéb: zöldtea, víz, gyógyteák, kókuszvíz, kókuszzsír

Annak ellenére, hogy az ételek pH-ja valószínűleg nem annyira jelentőségteljes, mint ahogy a diéta követői állítják, a lúgosító étrend meglehetősen egészséges táplálkozási szokásokat ösztönöz, beleértve a feldolgozatlan és növényi alapú élelmiszerek hangsúlyozását, valamint a vörös hús és a finomított gabonafélék korlátozását, így nálunk abszolút pozitív szavazatot kapott.