Az Okinawa diétának köszönhetően a japán emberek nagy része jóval egészségesebb, és sokkal hosszabb ideig él, mint az átlag. Egészséges táplálkozásuknak, és életmódjuknak köszönhetően olyan súlyos betegségek elkerülik őket, mint a daganatos megbetegedések, cukorbetegség, és a szív és érrendszeri megbetegedések is.

Az Okinawa-szigetek többek között arról is lettek híresek, hogy az itt élő japán lakosok jóval egészségesebben élnek, jóval hosszabb ideig, mint azok, akik a diétáról még soha sem hallottak. Fogyókúrájukra inkább egyfajta életmódként tekintenek, szabályaik rendkívül egyszerűek, könnyen követhetőek. Az Okinawa diétának köszönhetően nem csak vékonyabbak, hanem sokkal egészségesebbek is lehetünk.

Az Okinawa diéta lényege, működése

Az Okinawa szigeteken élő japánok alkották meg az Okinawa fogyókúra alapjait, és határozták meg a legfontosabb szabályait. Az itt élő emberek a táplálkozásra, és az ételekre nem élvezeti cikként, inkább speciális gyógymódként és csupán tápanyag utánpótlásként tekintenek.

Nagyon megválogatják azt, hogy mit fogyasztanak el, illetve arra is törekednek odafigyelni, hogy az adott ételekből mekkora mennyiséget esznek meg egyszerre.

Az az ember, aki az Okinawa módszerrel szeretne fogyni, és egészségesebben élni, soha nem fogja szervezetét túlterhelni feleslegesen, hatalmas adagokkal. Csak annyi ételt esznek meg, amennyire testük ideális működésére szükségük van.

Az Okinawa diéta során az emberek nagy része rengeteg halat, halból készült ételeket, rákot, és egyéb tengeri herkentyűket fogyaszt. Nagyon sok zöldséget, főleg káposztát, és zöld leveles zöldségeket esznek, és gyakran fogyasztják az őshonos shiitake gombát is.

Étkezésükben megjelenik a hínár is, illetve a gyümölcsök közül balzsamkörtét is sűrűn fogyasztanak, mely ezen a területen híres a gyógyhatásáról.

Az itt élők szerint ennek a gyümölcsnek a rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a daganatos megbetegedések kialakulását, megakadályozhatjuk vele a cukorbetegség, gyomorpanaszok, illetve különböző bőrbetegségek kialakulását is.

Étkezésük során kerülik a zsíros ételeket, és a finomított cukrokat is. Édességet, és süteményt pedig csak különleges alkalmakkor, ünnepnapokon fogyasztanak.

Az Okinawa módszer lényege, hogy az ember nem csak fogy, de egészségesebben is él, ehhez pedig az egészséges ételek, és az egészséges alapanyagok járulnak hozzá.

Azok az emberek akik nekiállnak az életmód váltásnak fehér rizst barna rizsre cserélik le, tészta helyett pedig a szénhidrátbevitelt édesburgonya, és hajdina fogyasztásával pótolják.

Az Okinawa fogyókúrázók úgy tartják, hogy nem szabad rengeteg húsos étellel a gyomrunkat leterhelni, ezért húst (leginkább sertéshúst) szigorúan csak hetente egyszer fogyasztanak.

Kinek ajánlott ez a diéta?

Ha valaki fogyókúrába kezd, általában elsődleges célja az, hogy a felesleges kilóit rövid időn belül leadja, és jobb esetben meg is tudja a célsúlyát tartan

i. Az Okinawa módszer azért különleges, mert nem csak a fogyás a cél, hanem az is, hogy az ember a lehető legegészségesebb ételeket fogyassza. A cukor, a tartósítószer és a mesterséges színezék elkerülése hozzájárul ahhoz hogy egészségesebben étkezzünk, a legjobb ha a félkész ételeket is kerüljük, és inkább mindent saját magunk készítünk el.

Ha a két étkezés közben megéhezünk, a legjobb ha magvakkal, vagy egy csésze miso levessel enyhítjük az éhségérzetünket.

A rengeteg folyadékfogyasztásra is oda kell figyelnünk ha egészségesebben szeretnénk élni, a japánok pedig leginkább a teákat részesítik előnyben. Teák közül pedig diéta során a legjobb ha a jázmin teát kóstoljuk meg.

Mivel az Okinawa fogyókúra során kerüljük a finomított cukrot, és a szénhidrátokat, helyette gyümölcsöt, zöldséget, és halakat fogyasztunk, a fogyás a diéta megkezdése után, rövid időn belül beindulhat.

A diéta segítségével el tudjuk sajátítani az egészséges étkezés legfontosabb szabályait, illetve szem előtt tudjuk tartani azt, hogy akkora adagot együnk meg, amekkorára valóban szüksége van a szervezetünknek. Mivel ez a diéta egy egészséges fogyókúra, kortól, nemtől, és egészségügyi állapottól függetlenül bárki nyugodtan elkezdheti.

Okinawai diéta gyakori kérdések

Van az Okinawa diétának károsító hatása?

Mind minden diétánál, az Okinawa módszernél is sokan kíváncsiak arra, hogy van-e ennek az életmódnak bármilyen károsító hatása a szervezetünkre nézve.

Az Okinawa diéta lényegében egy egészséges életmód, melynek elkezdése semmilyen kockázattal nem járhat. Ellenkezőleg, segítségével olyan egészségtudatos szokásokat sajátíthatunk el, melynek következtében elkerülhetnek bennünket olyan súlyos betegségek, mint a rák, a cukorbetegség, vagy a szívbetegségek is.

milyen ételeket fogyaszthatok az Okinawai diéta alatt?

Sokan a diéta megkezdésekor arra kíváncsiak hogy mégis milyen ételeket fogyaszthatnak majd a fogyókúrájuk alatt? Az Okinawa diéta azonban nem az éhezésről szól. Leginkább alacsony glikémiás indexszel rendelkező ételeket foglalja magába, így tökéletes alternatíva lehet nem csak fogyni vágyók, hanem cukorbetegek számára egyaránt.