A paleolit táplálkozás Amerikából indult és gyorsan, igen nagy népszerűségre tett szert külföldön, de Magyarországon is. Sok követője akad a sztárok között is (pl. Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Gwyneth Paltrow, Christina Aguilera). 

Minek köszönhető a népszerűsége?

A paleo diéta az úgynevezett „civilizációs betegségek” ellen nyújt egyfajta védelmet. A magas vérnyomás, szív problémák, cukorbetegség, elhízás, ízületi bántalmak, csontritkulás, alvászavarok, depresszió mögött a mozgásszegény, felgyorsult életmód, a helytelen táplálkozás, és a környezeti ártalmak okolhatóak, ezért egyre többen próbálnak a helyes étkezés irányába fordulni. 

Mi ez?

Biztos hallottad már, hogy egyfajta “ősember” diétának is nevezik. Hogy miért? Mert a paleo diéta evolúciós szempontból közelíti meg az ember és a táplálkozási betegségek kapcsolatát, és a célja, hogy rekonstruálja az ősember étkezési szokásait. 

Amikor a paleo diétát követsz, olyan ételeket fogsz enni, amelyeket őseink vadászhattak, halászhattak és gyűjthettek. Emellett sok vizet szükséges innod, és lehetőleg minden nap szakítanod kell időt az aktív mozgásra.

A paleo táplálkozás alapelve, hogy ezt követve egy egészségesebb életmód alakítható ki, hisz a civilizációs betegségek legfőbb oka, hogy a modern ember rengeteg olyan anyagot visz be a szervezetébe az ételekkel, melyet régebben nem fogyasztottak, és ezért a szervezet is nem tudott alkalmazkodni hozzájuk. 

A paleo lényege, hogy a mai, erősen feldolgozott élelmiszerek nem megfelelőek az ember számára, és elhízáshoz, cukorbetegséghez és szív problémákhoz vezetnek. 

Az egyszerűbb étrendhez való visszatérés egyértelműen jobb lehet az egészségünknek.

Mit lehet enni?

Az, hogy mit ettek az emberek a paleolit korszakban, annak függvénye volt, hogy hol éltek, így nincs egyetlen részletes étkezési terv, amit követni kell. Az egész nagyon rugalmas és változatos. 

Azoknak az ételeknek a fogyasztása megengedett, melyet őseink halászó-vadászó életmódja lehetővé tett. 

Általánosságban elmondható, hogy igyekezz ragaszkodni a helyi, bio, GMO-mentes termékekhez, például gyümölcsökhöz, zöldségekhez, diófélékhez és magvakhoz, valamint halhoz és fűvel táplált marhahúshoz. 

A húsnak, a halnak és a zöldségeknek frissnek kell lenniük, nem pedig fagyasztottnak vagy konzervnek. Mindez egy olyan étrendet tesz ki, amely magas fehérje- és rosttartalmú, átlagos mennyiségű zsírt tartalmaz, és alacsony szénhidráttartalmú. 

Folyadékként a víz mellett fogyaszthatsz gyógynövényteákat, gyümölcsteákat, fekete teát, turmix italokat vagy pl. jeges kávét is (pl. kókusztejjel).

Kerülendő élelmiszerek

A paleo egy alacsony szénhidráttartalmú diéta, ahol a hangsúly inkább a fehérjén van. A cukor és a gabona minden mennyiségben tabu, a sajtok, túró és más tejtermékek szintén a tiltólista csúcsán állnak. 

De ez még nem minden. Kerülni kell a burgonyát és a hüvelyeseket, mint a bab, a földimogyoró és a borsó. 

Szintén tilos: a finomított cukor, a só és az erősen feldolgozott élelmiszerek, mint a kenyerek, kekszek, sütemények, sós rágcsák, chipsek, fánkok, muffinok, kukorica pelyhek, cukorkák, és minden gyors étel. 

A cukros és szénsavas üdítőitalokat, gyümölcsleveket szintén mellőzni kell. 

Az immunrendszer erősítése

A sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend csökkentheti a szívbetegségek, köztük a szívroham és a stroke kialakulásának esélyét. 

Jó rostforrás lehet, ami segíthet csökkenteni az elhízás vagy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. 

Több A-, C- és E-vitaminhoz is hozzájuthatunk általa. Ezek a tápanyagok erősítik az immunrendszert – a szervezet védekezését a baktériumok ellen -, és segíthetnek megelőzni a rákot és más betegségeket.

Segítség a szívednek

A só a paleo diétában nem megengedett, az alacsony nátrium-tartalmú ételek fogyasztása pedig csökkentheti a vérnyomást. Ráadásul, ha lemondasz a finomított szénhidrátokról, hosszú távon ezzel is véded a szív egészségét.

Vércukorszint-szabályozás

A cukor és gabonafélék elhagyásával jelentősen lecsökken az érrendszeri panaszok és cukorbetegség kialakulásának kockázata. De fontos, hogy mindig egyeztess orvossal, mielőtt drasztikusan megváltoztatnád az étkezési szokásaid.

Alacsony energia

A szénhidrát a szervezet fő üzemanyagforrása. A paleo diéta a szénhidrátokat a teljes étrend körülbelül 30%-ára korlátozza, szemben a szakértők által javasolt 45-65%-kal. Ha aktív életmódot folytatsz, a szénhidrátok ilyen extrém mértékű csökkentése fáradttá tehet, ezért szintén érvényes a szabály, hogy figyelni kell a tested jelzéseire.

Védd a csontjaid

A kalcium és a D-vitamin olyan tápanyagok, amelyekhez nehéz hozzájutni a paleolit étrendben (a tej- és tejtermékek elhagyása miatt), ezért érdemes lehet táplálékkiegészítőket fogyasztani. 

Részben paleo

Tetszik a paleo ötlete, és szívesen elkezdenéd, de nem akarod 100%-ban betartani? Vannak módszerek, amelyekkel a módszer egyes aspektusait tudod beemelni a mindennapi életedbe. (Például megpróbálhatsz minden étkezéshez vagy uzsonnához fehérjét és egy kis zsírt fogyasztani. Több színes zöldséget és gyümölcsöt is beiktathatsz, és korlátozhatod a készételek és rágcsálnivalók mennyiségét.) 

Te magad döntöd el, hogy mi az, amit még szeretnél, és mi az, amit már nem tudsz elfogadni. A paleo diétának különböző változatai léteznek, és ezek közül némelyik ritkán, de megengedi a tiltott ételek fogyasztását is. 

Mint minden étrendre, erre is fokozatosan érdemes átállni, de nem fogod érezni a hiányát szinte semminek, mert paleo receptekkel is rendkívül finom ételeket, desszerteket lehet készíteni!

Ezek is érdekelhetnek: