Sütőben sült pisztácia-bundás csirkemell meleg árpasalátával
A pisztácia különleges, kicsit "diós" ízt ad a husinak. A recept könnyen kombinálható, pélául a kedvenc teljes kiőrlésű gabonádat, helyettesítheted barna rizzsel vagy quinoával. Extrán egészséges, fehérjedús vacsi, és 30 perc alatt elkészülsz vele.
Hozzávalók
- 1/2 l víz
- 150 g árpa
- 130 g sózott, hámozott pisztácia, elosztva
- 60 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 1 tk narancshéj
- 1/2 tk fokhagymapor
- 2 tojásfehérje
- 2 db nagyobb, egész csirkemell filé, keresztben kettévágva
- 2 ek olaj opcionálisan: olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
- 1 ek fehérborecet
- 150 g koktélparadicsom, félbevágva
- 1 csokor petrezselyem felaprítva
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 230 °C-ra. Fújd le a sütőlapot olívaolajos főzőspray-vel, vagy használj sütőpapírt, amivel kibéleled a tepsit.
- Az árpát fél liter vízben forrald fel, majd lassú tűzön lefedve főzd puhára, úgy kb. 10-12 percig.
- Közben dolgozd össze a pisztáciát, a zsemlemorzsát, a lereszelt narancshéjat és a fokhagymaport egy konyhai robotgépben, egészen addig, amíg a pisztácia apró szemű nem lesz. Tedd a keveréket egy sekély tálba. Verd fel a tojásfehérjét és 1 evőkanál vizet egy másik sekély tálban. Ezekbe fogjuk a csirkét panírozni.
- Helyezd a csirkét 2 darab folpack közé. Klopfold egyenletes (kb. 1-1,5 cm) vastagságúra őket. Szórd meg a csirkét sóval, borssal, majd mártsd bele először a tojásos keverékbe, utána a pisztáciás keverékbe. Finoman dörgöld vele meg, hogy megtapadjon rajta a bunda. Kend be a csirke minkét oldalát vékonyan olívaolajjal és mehet a sütőlapra.
- Süsd a csirkét az előmelegített sütőben, kb. 15-20 percig.
- Melegítsd fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Dobd rá a paradicsomot és az ecetet. Párold amíg a paradicsom éppen csak összeesik, kb. 2 percig. Vedd le a tűzről.
- Szűrd le az árpát, ha szükséges és nem szívta fel az összes vizet. Keverd a paradicsomhoz a maradék pisztáciával, csipetnyi sóval és petrezselyemmel együtt.
Megjegyzés
Ez a fogás mindent visz! Ki ne szeretné a bundában sült csirkemellet? Főleg, ha a bunda meg van bolondítva magvakkal. Most a pisztráciát próbáltuk, de mandulát, vagy diót is tehetsz bele. A narancshéj minimálisan érződik, de pont kellemesen kényezteti az izlelőbimbókat. Garantált a siker, és ha nem akarsz hízni, akkor tuti választás is.
Tápanyagok
Energia: 565kcal
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!