Mostanában egyre többet hallani az édesítőszerek szervezetünkre gyakorolt káros hatásairól, de a szukralóz összetevőivel kapcsolatos egészségügyi kockázatok már egyenesen aggasztónak mondhatók. Sajnos ahogy a kutatások tovább vizsgálják a részleteket, csak egyre több negatív hatás kerül felszínre.

Egy friss tanulmány szerint ugyanis ennek a széles körben használt édesítőszernek az emésztésekor keletkező vegyület “genotoxikus”, azaz DNS-t károsító hatású. 

De mit is jelent az, hogy valami gentotoxikus?

A genotoxicitás tulajdonképpen nem más mint a gének károsításának képessége.

Azaz ha egy genotoxikus anyag bejut a szervezetbe, a DNS károsodik, ami pedig rákot okozhat. Sőt, mivel a géneket a szülők átörökítik a gyereküknek, a genotoxinok miatti elváltozások örökölhetőek is.

A szukralóz az egyik legfontosabb mesterséges édesítőszer, amelyet világszerte a csökkentett kalóriatartalmú és diétás élelmiszerekben és italokban használnak. 

Megtalálható még fehérjeporos ételekben, jegesteákban, rágóban, és gyümölcslevekben is.

Érdekes tény, hogy anno eredetileg egy új rovarölő vegyület kifejlesztése során találták meg, és nem is fogyasztásra szánták. Ma viszont már az egyik legnépszerűbb édesítőszer az Egyesült Államokban, sőt mondhatni, hogy világszerte.

Ez valószínűleg azért van, mert körülbelül 600-szor édesebb, mint a cukor. 

A szukralózt vagy Splendát (ami a legelterjedtebb szukralóz alapú termék a piacon) számos olyan élelmiszerben és italban használják, amelyeket egészségesebb opcióként forgalmaznak. Még fogkrémekben, cukorkákban és vitaminokban is megtalálható.

A legjobb módja annak, hogy megállapítsuk, hogy egy termékben van-e szukralóz vagy sem, az összetevők címkéjének ellenőrzése. 

A Journal of Toxicology and Environmental Health folyóiratban publikált tanulmány szerint a szukralóz-6-acetát – mely az édesítőszer fogyasztásakor a bélben keletkező vegyület – genotoxikus anyag. Sajnos a szukralóz-6-acetát már az elfogyasztás előtt is jelen van az édesített üdítőkben és ételekben – a gyomorban az emésztés során pedig csak még több képződik belőle.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által meghatározott küszöbérték az ilyen genotoxikus anyagok esetében, napi 0,15 mikrogramm. Ezt a határt azonban már napi egy pohár szukralózos üdítő is átlépheti.

Ugyanez a kutatás az édesítőszer bélrendszerre, -illetve a bélfalat kibélelő szövetre- gyakorolt hatásáról azt is megállapította, hogy a szukralóz és az emésztés során keletkező vegyülete is áteresztő bélfalat, azaz szivárgó bél szindrómát eredményez. 

“Ez azt jelenti, hogy azok a dolgok, amelyek normális esetben a széklettel távoznának a szervezetből, ehelyett kiszivárognak a bélből, és felszívódnak a véráramba”.

Számos tanulmány megerősítette a szukralóz káros hatásait a bélrendszer egészségére, és hogy növeli az irritábilis bél szindróma és a Crohn-betegség kockázatát.

A kutatók a bélsejtek genetikai aktivitását is megvizsgálták, hogy lássák, hogyan reagálnak a szukralóz-6-acetát jelenlétére, és azt találták, hogy a bélsejtekben megnőtt a gyulladást okozó és a rákkeltő gének aktivitása.

“Itt az ideje, hogy felülvizsgáljuk a szukralóz biztonságosságát és szabályozási státuszát, mert egyre több a bizonyíték arra, hogy jelentős kockázatokat hordoz.” – nyilatkozták a kutatást végző szakemberek.

“Ha másra nem is, arra biztatom az embereket, hogy kerüljék a szukralózt tartalmazó termékeket. Ez olyasvalami, amit nem szabadna fogyasztani.” A legjobb, ha helyette természetes édesítőszereket, például steviát, mézet és juharszirupot fogyasztunk.

Ezek is érdekelhetnek: