Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek megakadályozzák vagy lassítják az oxidációs folyamatokat a szervezetben. Az oxidációs folyamatok a sejtekben zajló anyagcsere-folyamatok során képződő szabadgyökök miatt jönnek létre.

A szabadgyökök instabil molekulák, amelyek a sejteket károsítják, és ha túl magas mennyiségben vannak jelen, akkor súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek.

Az antioxidánsok elsődleges feladatuk a szervezetben képződő szabadgyökök semlegesítése, ami segít megakadályozni a sejtek károsodását és a súlyos betegségek kialakulását.

Az antioxidánsoknak különböző forrásai vannak, mint például a gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, tejtermékek és húsok, de a legtöbb ember nem jut elegendő mennyiségű antioxidánshoz az étrendjéből, ezért ajánlott a táplálékkiegészítők szedése is.

Az utóbbi években az antioxidánsokkal kapcsolatban végzett kutatások számos pozitív hatást tártak fel, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, az öregedés és a neurodegeneratív betegségek megelőzésében való szerepük.

A legfrissebb kutatások alapján azt is kimutatták, hogy az antioxidánsok segíthetnek a szervezetnek a stressz és a környezeti behatásokkal szembeni ellenállóbbá válni.

Egyértelmű, hogy az antioxidánsok nagyon fontos szerepet játszanak a szervezet megfelelő működésében, és hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű antioxidánst bevinni a szervezetbe, a szervezetnek segít a szabadgyökök elleni küzdelemben.

Miért szükséges az antioxidáns a szervezet számára?

Ma már tisztában vagyunk azzal az elkeserítő ténnyel, hogy a civilizált világban sajnos javarészt olyan hatások érik az emberi szervezetet, amelyek gyorsítják az öregedést, és károsan befolyásolják az egészségi állapotot.

A negatív hatásoknak egy részét – mint a levegőszennyezés, a munkahelyi stressz – nyilvánvalóan nem egyszerű kiküszöbölni, ám a helyes táplálkozással, életmóddal máris tettünk valamit az egészségünk megóvása érdekében.

Ha az egészséges táplálkozás és az életmód a téma, akkor egyszerűen megkerülhetetlenek az antioxidánsok.

Ha nagyon leegyszerűsítjük az egészet, akkor azt kell látni, hogy a “rossz arcok” a szabadgyökök, – mert károsan befolyásolják az egészséges sejteket, és ezek a molekulák felelősek a betegségekért, továbbá elősegítik az öregedési folyamatokat. (Ki szeretné így őket???)

Velük szemben állnak a szervezet védelmezői: az antioxidánsok, amelyek a káros szabadgyökök legfőbb ellenségei, tulajdonképpen a “jó fejek”,  hiszen ezek azok, amik megkötik és eltávolítják a testből a káros szabadgyököket. 

A szervezetünk folyamatosan ki van téve a szabadgyökök támadásainak.  Ezek egyrészt természetes anyagcsere folyamatok közben keletkeznek, (egyébként érdekes, hogy a szervezet védelmi rendszere olyannyira remekül működik, hogy a saját maga által termelt szabadgyököket önállóan képes semlegesíteni), másrészt pedig külső hatások révén is termelődnek.

Mik ezek a külső környezeti hatások?

Csupa rossz dolog: UV-sugárzás, légszennyezettség, dohányzás, vegyszerek, életmódbeli tényezők, mint az egészségtelen táplálkozás, valamint a stressz.

Az antioxidánsok viszont, mint a szervezetünk állandóan munkában lévő testőrei folyamatosan segítenek megvédeni a sejteket a szabadgyökök által okozott károsodástól, és javíthatják a szervezet általános egészségi állapotát.

Tulajdonképpen mint láthatjuk: ők a sejtjeink védelmezői! Ezért is fontos, hogy minél tudatosabban figyeljünk rájuk az étrendünk kialakításánál.

Antioxidáns vitaminok

A legerősebb antioxidáns vegyületek a C-vitamin, a vas, a cink, a Q10, az E-vitamin, az Omega3 zsírsav és a szelén, melyek mind megtalálhatóak a természetben. Sőt, a  kutatók egyenesen azt javasolják, hogy a legoptimálisabb, ha az élelmiszerekből származó antioxidánsokat visszük be a szervezetbe, mivel ezek olyan összetett tápanyagokat tartalmaznak, amelyek együttműködve segítik az egészséges szervezetet.

Mindegyik zöldségben és gyümölcsben más és más antioxidáns található, nyilván más és más arányban. Ezért lényeges, hogy amikor csak tehetjük fogyasszunk belőlük bőségesen. Így az egész étkezésünk változatosabb lesz, mindamellett, hogy a beleink egészségét is támogatjuk.

Az alábbi cikkünkben összegyűjtöttünk 17 természetes antioxidáns forrást: