Tavaszi vitaminlöket: Brokkoli krémleves
Egyszerű és egészséges brokkoli krémleves recept, aminek ízét aromás zöldségek, köztük a póréhagyma és a zeller nyújtják. Próbáltad már így készíteni? Krémessége minden ráncodat kisimítja majd egy fárasztó nap után! Tökéletes és laktató vacsora egy szelet pirítóssal.
Hozzávalók
- 3 ek vaj
- 2 db közepes méretű póréhagyma, vékonyan felszeletelve
- 2 db zellerszár vékonyra felkarikázva
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 fej (kb. 500g) brokkoli, rózsáira szedve
- 1 l zöldségleves, vagy húsleves-alaplé
- 2 tk metélőhagyma (snidling) apróra összevágva opcionális
- 1 ág friss kakukkfűlevél
- só, bors ízlés szerint
- 1,5 dl alacsony kalóriatartalmú v. növényi tej
- 1 dl alacsony kalóriatartalmú v. növényi tejszín
Elkészítés
- Olvasszuk fel a vajat egy nagyobb méretű serpenyőben közepes hőfokon. Adjuk hozzá a felszeletelt póréhagymát és zellerszárat; időnként megkeverve pároljuk, amíg megpuhulnak a zöldségek, kb. 6-8 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát; és keverjünk rajta egyet, amíg a fokhagyma is illatozni kezd.
- Ekkor tegyük bele a feldarabolt brokkolit és öntsük rá az alaplét; majd forraljuk fel. Fedjük le, csökkentsük a hőfokot közepesre; és főzzük, amíg a brokkoli megpuhul, kb. 12 percig.
- Keverjük bele a friss kakukkfüvet és a sót. Pürésítsük a levest botmixerrel simára. (Vigyázzunk a mixerrel, ha műanyag akkor várjunk, amíg kicsit kihül a leves) Öntsük hozzá a tej és a tejszín keverékét. Keverjünk rajta egyet-kettőt, amíg szép elegyet alkot a tejszínnel.
- Tálaláskor szórjunk rá frissen őrölt borsot, és díszítsük metélőhagymával vagy petrezselyemmel.
Megjegyzés
A tej és tejszín keverékével sűrű, szinte már majdnem főzelék sűrűségű, de istenien zamatos levest kapunk. Én imádom beletunkolni a pirított teljes kiőrlésű kenyeret. Amikor megengedem magamnak, hogy bűnözzek, akkor még egy kis extra reszelt sajtot is szoktam rászórni a levesemre, mert annyira guszta, ahogy ráolvad!
Tápanyagok
Energia: 157kcal
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!