Mik a szuperélelmiszerek?
A “szuperélelmiszer” kifejezést olyan élelmiszerek meghatározására használják, amelyek kiemelten gazdagok bizonyos tápanyagokban (antioxidánsokban, vitaminokban vagy ásványi anyagokban) és extra egészségügyi előnyöket ígérnek, szélsőséges esetben pedig segíthetnek megelőzni még egy-egy betegséget is.
A szuperélelmiszerek a 20. század elején váltak népszerűvé, amikor a United Fruit Company marketingstratégiaként használta a kifejezést. A vállalat aktívan reklámozta a banán egészségügyi előnyeit. Arra ösztönözték az embereket, hogy ezeket a gyümölcsöket vegyék be a mindennapi étrendjükbe mivel olcsóak, könnyen hozzáférhetőek, táplálóak, és könnyen emészthetőek.
Ezt követően a banán szuperélelmiszerként való felfogása akkor terjedt el igazán, amikor az orvosok olyan súlyos egészségügyi állapotok kezelésére kezdték el kezelni, mint a cöliákia. Az Amerikai Orvosi Szövetség pedig külön támogatta is a banánt, mint naponta fogyasztható élelmiszert.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha egy élelmiszert szuperélelmiszerként jelölnek meg, az szuper eladásokat is eredményez. Ez pedig felveti a kérdést, hogy ez az egész nem-e csak egy címke, amelyet az élelmiszeripar eladásösztönzésként használ.
Hogyan iktassuk be napi étrendünkbe a szuperélelmiszereket?
[adinserter block=”13″]
Elképzelhető, hogy a szuperélelmiszerek többségét olykor valóban csak felkapják, vannak azonban bizonyos élelmiszerek, amelyeknek a szervezetre gyakorolt jótékony hatása kétségbevonhatatlan. Ezekből állítottunk össze egy listát, a teljességi igénye nélkül:
szuperélelmiszerek listája
- Bogyós gyümölcsök – magas élelmi rost és antioxidáns tartalmuk miatt emeljük ki őket.
- Hal – kiváló fehérjeforrás és legfontosabb tápanyaga az omega-3 zsírsav, amely jót tesz az anyagcserének és az egészséges szívnek.
- Leveles zöldségek – nagy mennyiségben tartalmaznak élelmi rostokat, A-vitamint, C-vitamint, kalciumot.
- A diófélék – például a mogyoró, a kesudió, a pekándió, a mandula és a dió – jó fehérje- és egyszeresen telítetlen zsírsavforrások.
- Olívaolaj – kitűnő forrása az E-vitaminnak, a polifenoloknak és az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak.
- Teljes kiőrlésű gabonafélék – a rostok miatt hangsúlyozzuk a szerepüket, de kiemelhetnénk magas B-vitamin, ásványi anyag tartalmukat is.
- Joghurt – magas kalcium-, fehérje- és jó baktérium- (probiotikum-) tartalmú.
- Hüvelyesek – mint például a szójabab és a borsó, kiváló növényi fehérje-, rost- és folsavforrások.
[adinserter block=”13″]
Mennyire indokolt a “szuperélelmiszer” kifejezés?
Számos tanulmány értékelte már a szuperélelmiszerek egészségügyi előnyeit, de voltak kutatások amik pedig éppen arra mutatottak rá, hogy a szuperélelmiszereket gyakran túlértékelik, és a betegségmegelőző tulajdonságaikat állító tudományos adatok is többnyire ellentmondásosak.
A két véglet között a középutat keresve elmondható, hogy egyes szuperélelmiszerként címkézett élelmiszerek valóban számos egészségügyi előnyt biztosítanak, ha megfelelő mennyiségben, más tápláló élelmiszerekkel együtt fogyasztjuk őket. Mindig szem előtt kell azonban tartani, hogy a szuperélelmiszereket inkább egy egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként használjuk, és ne csak ezekre alapozzunk.
[adinserter block=”13″]