Akár az egészség javítása a cél, akár az, hogy formába hozzuk magunkat, eljön az a pont az életünkben, amikor elhatározzuk magunkat a diéta mellett. Az életmódváltás azonban nagy elkötelezettséget igényel. A kérdés az, hogy hogyan birkózunk meg a változtatásokkal?

A legtöbb diétázó úgy véli, hogy a csalónap egyfajta jolly-joker kártya a szigorú diétás program alatt és “fellélegezhetnek” kicsit a megkötések alól. Van aki megelégszik egy-egy csaló étel beiktatásával, és van, aki egy teljes napra felfüggeszti a fogyókúrát.

Csalónapok: Desszertként egy fagyi, főételként pizza, esetleg egy hamburger és sült krumpli kombó vacsorára? A csalónapon azt ehetsz, amit csak akarsz. Az, hogy ez a nap hogyan néz ki, teljesen tőled függ.

Egyesek mindent felfalnak, amit csak tudnak, és előfordulhat, hogy kétszer annyi kalóriát fogyasztanak el, mint egy átlagos napon. Mások egy kevésbé extrém változatot választanak, és egészséges, magas kalóriatartalmú ételekkel növelik a napi kalóriabevitelt.

Csaló étkezések: Ennek lényege, hogy valaki egész nap egészségesen étkezik, kivéve egy étkezést, amikor olyan dolgokat vesz magához, amelyek nem részei az előírt étrendjének (egy süti, egy gyorsétterermi vacsi, egy cukros üdítő).

Az tisztán látszik, hogy bármelyik csalásról (csaló nap vagy csaló étkezés) is legyen szó, megállapíthatjuk, hogy egyre inkább elterjedtebb ez a fajta szüneteltetés a diétás programokban.

Az Instagramon eddig több mint 4,4 millió #cheatday (csalónap) posztot tettek már közzé a felhasználók. Népszerűségének egyik oka valószínűleg az, hogy a stratégia gyakorlatilag bármelyik diétában jól alkalmazható.

De vajon jó ötlet-e csalni az étrendben? Ha te is fontolgatod, hogy beiktass egy-egy ilyen napot a fogyókúrás hetedbe, itt van minden, amit tudnod kell róla.

Mint a legtöbb dolognak, a csalónapnak is vannak előnyei és hátrányai.

Érvek a csalónap mellett

Az egyik nézet szerint mind fizikai, mind pszichológiai előnyei vannak annak, ha időnként eltérünk az étrendtől.
Segít a lelki egyensúly fenntartásában: hiszen ha folyamatosan diétázol, akkor valószínűleg tapasztaltad már, hogy idővel egyre nehezebben bírod a korlátozásokat.

Egy szünet segíthet abban, hogy fenntartsd a lelki egyensúlyod és ne érezd magad korlátozva. Csökkentheti a kedvenceid utáni sóvárgást, megelőzheti a gyakoribb falásrohamok kialakulását, és így javíthatja a hangulatot is.

Az is előfordulhat, hogy a csalónap után még jobban odateszed majd magad, fokozottabb lesz a motivációd a szigorú előírások betartására.

Egyes nézetek szerint jót tesz az anyagcserének is: Ha folyamatosan szigorú diétát tartasz, a tested visszaállíthatja az anyagcseréjét a “vészhelyzeti” üzemmódba. Egy csalónap segíthet a testednek újra megtanulni a normális anyagcserét. (Mondjuk ennyire szigorú diétát mi semmiképpen nem tartunk követendőnek..)

…Lássuk mik az ellenérvek

Félresikerülhet a diéta: Ha túlságosan kicsúszik a kezed alatt a csalónap, akkor visszaeshetnek a fogyásod elvárt eredményei. Az is előfordulhat, hogy a csalónap után nehezebb lesz visszatérni a diétás étrendhez. Az elfogyasztott magas kalóriák miatt pedig még mardosó bűntudatod is lehet.

Bizonyos táplálkozási szakértők úgy vélik, hogy talán inkább el is kellene felejtenünk az egész csalónap ötletét. Ezek ugyanis állandósítják a “jó étel”/”rossz étel” gondolkodásmódot, ami szélsőséges esetben akár étkezési zavarokhoz is vezethet.

Azt is fontos észben tartani, hogy egy ilyen kitérő után testi problémák is jelentkezhetnek: puffadást vagy alacsonyabb aktivitási szintet tapasztalhatsz, ha a szervezeted már elszokott a feldolgozott élelmiszerek bevitelétől.

Végül te döntöd el, hogy érdemes-e csalónapot tartanod a diéta alatt, de fontos, hogy figyelj a tested jelzéseire és a fogyásod eredményeire.

Nem baj, ha időnként lazítasz, és olyasmivel kényezteted magad, amire már nagyon vágytál. A titok az, hogy mértékkel tedd. Mi nem vagyunk nagy rajongói a megszorító diétáknak, de semmiképpen sem javasoljuk azt sem, hogy gyakran és rendszeres szüneteket iktass be, amikor mindent megeszel, amit csak meg tudsz enni.

Mert mi történik a nap végén? Több ezer kalóriát fogyasztottál el, bűntudat gyötör, puffadtnak érzed magad, és talán még egy kicsit rosszul is leszel.

Bárhogy is legyen, a szakértők egyetértenek abban, hogy a legsikeresebb diéta az, amelyet be tudsz tartani – ezért ne félj a csaló napoktól, ha azok beválnak neked. Egy csalónap nem jelenti azt, hogy az egész diétád rossz, sőt, egy jól megtervezett csalónap segíthet abban, hogy fenntartsd a motivációdat és a lelki egyensúlyod.

Ezek is érdekelhetnek: