Annak ellenére, hogy néhány cég és a marketingesek megcélozták a halhatatlanság elérését a termékeikkel vagy szolgáltatásukkal, az öregedés még mindig elkerülhetetlennek tűnik. 

Ha aggódsz az öregedés miatt (és ki nem aggódik?), összeszedtünk néhány olyan változást, amely általában a 40-es éveikben járó nőknél következik be. De ne ess kétségbe! Vannak módszerek, amelyekkel orvosolhatod, enyhítheted, vagy akár alkalmazkodhatsz is ehhez a változáshoz az életedben.

1. Az anyagcsere lelassul

Ahogy öregszünk, jelentősen csökken a hatékonyság, amellyel a szervezetünk energiát termel. A bosszantó az, hogy ha még ha a napi tevékenységeink rutinja nem is változik az életkor előrehaladtával, a bevitt kalóriából akkor is kevesebbet égetünk el. Ez a megtermelt energia szintjének csökkenését okozza, és az el nem égetett kalóriák zsírrá alakulását.

A megoldás egyszerű, de az egyszerű nem mindig könnyű – akár tetszik, akár nem: mind az étrendünknek, mind a mozgásrutinunknak jelentősen meg kell változnia. A kisebb kalóriabevitel és a rendszeres testmozgás együtt segít megtartani a fiatalabbkori testsúlyunkat és energiaszintünket. Ehhez pedig az akaraterőnkre és kitartásra is hatványozottaban van szükség.

2. Miért hullik a hajam?

A nőknek csak minimális százaléka veszít annyi hajat, hogy az már akár foltokat is eredményezzen a fejbőrén. Ennek ellenére a legtöbb 40-es éveiben járó nő tapasztalja, hogy a haja elvékonyodik. Mivel az ösztrogén jelentős szerepet játszik a haj növekedésében, ezért nem meglepő, hogy ezzel együtt a hajhullás is fokozódik.

Mindig használj ápolókat, hajkondicionálót és korlátozd a hőkezelésre épülő hajformázó eszközök használatát. A magam részéről én hanyagolom is kicsit a hajvasalót. (A szakértői ajánlások között ott van a kevesebb hajmosás, vagy az olyan kémiai kezelések mellőzése, mint a hajfestés, de ezeket pl. én nem tudnám minimalizálni. Mindenesetre hátra rajtam kívül másnak azért mennek az ilyen dolgok is.)

3. A húgyhólyagod néha kicsúszik az irányításod alól

A bűnös ismét az ösztrogéntermelés csökkenése, amely a perimenopauzát kíséri. A perimenopauza a menopauzát megelőző időszak, melynek során a női test megkezdi az átmenetet a menopauzába. 

Általában a negyvenes évek közepén kezdődik, de van, akit hamarabb: már a harmincas éveiben utolér. Igazság szerint az utóbbi időben egyre előrébb húzódik ez az időszak, köszönhetően a stresszes életmódunknak, a xenoösztrogéneknek, a kiegyensúlyozatlan táplálkozásnak.

(Xenoösztrogének: Léteznek olyan testidegen vegyszerek, amelyek a környezetből a szervezetbe jutva hormonszerű hatásokat váltanak ki, megzavarva és felborítva ezáltal a hormonális egyensúlyt. Ezek közül az ösztrogénhatást kiváltó/ felerősítő vegyületek a xenoösztrogének.)

Erre az időszakra tehát jellemzően gyengül a húgyhólyag és a húgycsövet tartó izomzat. Amikor az izmok pedig meggyengülnek, a rekeszizom bármilyen hirtelen összeszorítása szivárgáshoz vezethet. Ez azt jelenti, hogy sok esetben nem lehet biztonságosan köhögni, tüsszenteni, vagy jóízűen nevetni.

Erre azért szerencsére számos hatékony gyógymód létezik. Egyrészt néhány felesleges kiló leadása enyhíti a hólyagra nehezedő nyomást, az alkohol- és koffeintartalmú italok fogyasztásának csökkentése pedig csökkenti a szivárgás valószínűségét. Másrészt a  Kegel-gyakorlatok vagy a rendszeresen végzett intimtorna szintén sokat segíthetnek a meggyengült hólyag- és húgycsőizmok erősítésében. 

4. Memóriavesztés

Biztosan jó oka van annak, hogy percekig csak álldogálsz mozdulatlanul a hűtőszekrény előtt, igaz? De ki tudja már mit keresel benne?!

Ezért a problémáért is a petefészkek tehetők felelőssé, amik nem hajlandóak a szokásos ösztrogénadagot kipumpálni.

A nőknek két agyi területen is vannak ösztrogénreceptorai, amelyek a memóriát irányítják, és amikor kevesebb az ösztrogén, negatív változások következnek be ezeken a területeken.

De van egy jó hír a memóriavesztéssel kapcsolatban!

Csak azért, mert ez egy természetes folyamat, még nem jelenti azt, hogy nem küzdhetsz ellene! Az agyad működési hatékonysága nagymértékben függ a véráram által biztosított oxigén mennyiségétől. Tehát ami jó a szívednek, az jó az agyadnak is. Ez gyakori mozgást, egészséges étrendet és hatékony stresszkezelést jelent.

Továbbá jó társaink ennek a problémának a leküzdésében a könyvek! Bizonyára nem csak nálam állnak sorban az elolvasásra váró kötetek. Itt az idő, esténként ne görgessük tovább értelmetlenül a social media felületeket a telefonunkon. Az izgalmas könyvek olvasása és hasonló agyi gyakorlatok aktivizálják az agyunkat!

Másik jó hír ezzel kapcsolatban még az, hogy a kutatók szerint ez csak egy átmeneti időszak az agy működését tekintve, mert menopauza után az agy alkalmazkodik majd az alacsonyabb ösztrogénszinthez, és kompenzál. (Oké, szóval van miben reménykednünk! 😃)

5. Az alacsonyabb ösztrogénszint hajlamosabbá tesz a húgyúti fertőzésekre 

Remek! Még ez is..

Mivel az ösztrogén védelmet nyújt a húgyúti fertőzéseket okozó baktériumokkal szemben, ezért a húgyúti fertőzések gyakoribbá válhatnak, ahogy a perimenopauza, majd a menopauza leállítja a petefészkek ösztrogéntermelését.

A legtöbb húgyúti fertőzés gyorsan és egyszerűen kezelhető antibiotikumokkal, és szerencsére a tünetek általában pár napon belül megszűnnek. Én ugyan nem vagyok az antibiotikumok barátja, de sajnos van az a helyzet, amikor elkerülhetetlenné válik a használatuk.

6. A menzesz kiszámíthatatlanná válik

Az ösztrogéntermelés csökkenése teljesen változó menstruációs mintázatot eredményezhet. Van, akinél a két vérzés közötti időszak lesz kiszámíthatatlan, a menstruációk lehetnek hol közelebb, hol pedig távolabb egymástól. Egyes ciklusok rendkívül erős menstruációval járnak, de lehetnek olyan hónapok is, amikor egyáltalán nem jelentkezik a menstruáció, vagy csak nagyon kevés.

A kaotikus menstruációs ciklusok hatékonyabb gyógymódjai, mint például a fogamzásgátlók vagy a tablettaként szedhető hormonok, orvosi felügyelet mellett alkalmazandók. Ha a menstruációs rendszertelenség zavaróvá válik, kérd mindenképpen a nőgyógyászod segítségét.

7. Most már a hüvelyszárazsággal is foglalkoznunk kell?

Nos, néha igen. Egy is egy olyan probléma, ami a korral együtt érkezhet az életünkbe. Az alacsony hormonszint elkezdi vékonyítani és kiszárítani a hüvely falát, és a rugalmasságából is veszít, ami miatt a nemi élet kellemetlenné válhat. 

Nem véletlen tehát, ha ezen hormonális változások miatt ebben az időszakban a nők libidója csökken. A hüvelyi szexuális aktivitás pedig nagyon fontos. Segít a hüvely véráramlásának serkentésében, a hüvelyi izmok tónusban tartásában, és segít megőrizni a hüvely rugalmasságát és hosszát. Azaz hölgyeim adott a feladat..

Szuper persze, hogy ezekkel kell szembenéznünk, de mégis: mi jöhet még??

Felkészültél?

Alvászavarok, hőhullámok, túlzott fáradtság (nem tudom Ti hogy álltok vele, de nekem ebből rendesen kijut), depresszió, puffadás, érzelmi ingadozás, sőt, túlzott érzékenység, szívdobogás, hangulatingadozás, növekedhet a zsírszövet, csökkenhet az izomszövet, érzékenyek lesznek a melleink.

Biztató, ugye?

Mégse hagyjuk magunkat!  Fejezzük be a panaszkodást egy rajtunk kívül álló helyzet miatt, és inkább koncentráljunk a megoldásra!

A kor semmit nem jelent! Viszont nem lehetsz jól a testedben, ha nem figyelsz a gondolataidra! Az elme és a test közötti kapcsolat elválaszthatatlan. Ne hagyjuk hogy ez az időszak maga alá gyűrjön, és hogy a félelmeink, kétségeink megbénítsanak! 

Fogadd el ezeknek a változásoknak a jelenlétét, értsd meg a problémák gyökerét, és nézz szembe velük! Figyelj a testedre! Lépj előre, és alkalmazkodj! 

Szánj időt Magadra, igyekezz pozitív gondolatokkal felvértezni Magad, és határozd el: ez lesz életed legfittebb, legkonstruktívabb, legszuperebb szakasza! (Jó!.. egyik ilyen szakasza!) De igenis jó megélni a nőiességet ebben az életkorban is! Legyél határozottabb, és magabiztosabb! Mert mindannyian elbűvölő, gyönyörű NŐK vagyunk!

Ezek is érdekelhetnek: